Word Beschermer

Vrijwilliger Voorzitter Bosscherwaarden, Wijk bij Duurstede

vrijwilliger Voorzitter Bosscherwaarden, Wijk bij Duurstede

Wordt u ‘de spin in het web’ voor steenfabriek de Bosscherwaarden?  

Langs de Nederrijn en Lek tussen Rhenen en Vianen ligt een groot aantal steenfabrieken. De meeste produceren al lang geen stenen. De Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede is één van de steenfabrieken waar de laatste steen al geruime tijd geleden werd gebakken. De in 1923 gestichte fabriek met ringoven en karakteristieke schoorsteen is een beschermd rijksmonument.

In 2008-2009 zijn de monumentale ringoven, de 40 meter hoge schoorsteen en een fabriekshal gerenoveerd. Tevens is er een nieuwe ontvangstruimte gebouwd, waarvan het ontwerp refereert aan de droogloodsen die hier in het verleden hebben gestaan.

Excursiecentrum Bosscherwaarden

In de “droogloods” is een excursiecentrum ingericht. Vanuit dit centrum starten in de periode van april tot oktober regelmatig door deskundige gidsen begeleide publieksexcursies. Daarnaast worden op aanvraag groepsexcursies gegeven. Voorafgaand aan de excursies kunnen bezoekers de tentoongestelde fabrieksattributen bekijken en wordt een film vertoond over de steenfabricage. 

Vrijwilligersteam

Het gidsenteam wordt geleid door een bestuur, Commissie Steenfabroek Bosscherwaarden, dat ook uit vrijwilligers bestaat. Het team wil graag in contact komen met een kandidaat die de functie van commissievoorzitter op zich wil nemen, die de rol van ‘spin in het web’ gaat vervullen. 

De voorzitter

Samen met de andere commissieleden, o.a. gidsencoördinator en locatiebeheerder, vormt de voorzitter het team dat het vrijwilligerswerk organiseert.

Verdere taken van de voorzitter zijn:

- voorbereiden van de commissie- en teamvergaderingen en deze voorzitten; - fungeren als aanspreekpunt van de vrijwilligers;

- fungeren als schakel tussen vrijwilligers en de professionele organisatie;

- bijdragen aan de professionalisering van de gidsen;

- bij voorkeur ook zelf rondleidingen gaat geven.

Wij zoeken kandidaten die:

- beschikken over sociale en communicatieve vaardigheden

- beschikken over organisatorische vaardigheden

- in staat zijn mensen te enthousiasmeren en te betrekken bij de werkzaamheden

- affiniteit met industrieel erfgoed.  

Tijdsbeslag

Deze vrijwilligersfunctie vraagt ongeveer een dagdeel per week, waarbij de tijd grotendeels zelf ingedeeld kan worden.  

Wij bieden:

Utrechts Landschap is een actieve en creatieve organisatie, waar eigen initiatief wordt gewaardeerd. Vrijwilligers kunnen cursusbijeenkomsten over uiteenlopende thema's bijwonen en deelnemen aan excursies. Er is ruimte voor gezelligheid en ontspanning. Iedere vrijwilliger ontvangt vier keer per jaar het tijdschrift 'Mijn Utrechts Landschap' en het personeels- en vrijwilligersblad 'Van Binnen'. 

Heeft u belangstelling voor de functie of wilt u er meer over weten? Neem dan contact op met vrijwilligerscoördinator Irene van den Broek, e-mail: i.vandenbroek@utrechtslandschap.nl, telefoon 030-221 99 95 (ma,di,do) of vul het aanmeldformulier in.