brug Kasteelpark Loenersloot

Best bewaarde geheim van de Randstad

Gelegen tussen de A2, het Amsterdam-Rijnkanaal, het spoor Amsterdam-Utrecht en de drukke N201 ligt het best bewaarde geheim van de Randstad: Kasteel Loenersloot. Dagelijks schampen honderdduizenden mensen het kasteel, dat tussen de bomen ligt verscholen. Naast het kasteel ligt het kasteelpark. Het kasteelpark is rond 1798 aangelegd door de landschapsarchitect Gijsbert van Laar.

Slingerende vijvers Kasteelpark Loenersloot

Kronkelende waterpartij

Het kasteelpark is vermoedelijk rond 1797 aangelegd door de landschapsarchitect Gijsbert van Laar. Uit deze tijd is een aantal rekeningen bewaard gebleven van de levering van plantmateriaal. Van Laar was bekend vanwege zijn Magazijn van Tuin-sieraden, een catalogus van tuinobjecten. De aanleg van Van Laar kenmerkt zich door een sterk kronkelende waterpartij en beslotenheid waardoor op het relatief kleine oppervlak een maximaal effect wordt gecreëerd. Een ander kenmerk zijn de kunstmatige heuveltjes. Oorspronkelijk hebben hier tuinsieraden op gestaan, zoals een obelisk. Ondanks dat het een klein park is, heeft het veel verrassende gezichtspunten. Door de intieme en romantische sfeer is het een genoegen om over de paden te wandelen.

Bloeiend fluitenkruid Kasteelpark Loenersloot

Flora en Fauna

In alle jaargetijden is het kasteelpark de moeite waard, maar als de natuur na de winter tot leven komt, breekt de beste tijd aan om ervan te genieten. Sneeuwklokjes zijn de voorbode van de lente. Daarna volgen andere stinzenplanten als krokus, bosanemoon en speenkruid. Na de narcissen komen de bomen snel in blad. In het park staan veel eiken, essen, elzen, beuken en exoten als moerascipressen. In mei is het park een zee van fluitenkruid. Veel vogels waaronder een reigerkolonie en roeken, vinden een broedplaats in het park. Maar liefst zeven soorten vleermuizen komen in het park voor. Regelmatig rennen hazen door het park.

Kasteelpark Loenersloot

Bunkers

In het park staan vier bunkers die tijdens de mobilisatie voor de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd door het Nederlandse leger. Eigenlijk zijn het groepsschuilplaatsen waarin soldaten die in het veld waren gelegerd, zich konden terugtrekken. Oorspronkelijk zouden er ook slaapplaatsen en een keukentje in worden gebouwd, maar Nederland had toen al gecapituleerd. Tegenwoordig huizen er in de bunkers vleermuizen.

Hermitage

Enigszins verscholen staat deze kluizenaarshut. het is een hermitage, gebaseerd op een prent uit het Magazijn van Tuin-sieraden van Gijsbert van Laar. De hermitage was een rustpunt tijdens de wandeling en een plek voor bezinning.

Praktische informatie

 • Ingang

  Via de landtong, rechts van de ophaalbrug. Adres: Rijksstraatweg 211, Loenersloot. Parkeren in het dorp.

 • Honden

  Honden zijn niet toegestaan

 • Wandelroute

  Kasteelpark Loenersloot is vrij toegankelijk voor publiek: april t/m september, van 8.00 tot 20.00 uur, oktober t/m maart, van 8.00 tot 17.00 uur.

 • Boswachter

  Joris Hellevoort