Binnenmolen voorplaats
Binnenmolen hoog boven Rhenen
molenaar Binnenmolen

De Binnenmolen bepaalt samen met de Cuneratoren het silhouet van Rhenen. Op deze plek op de Noordelijke stadsmuur staat al eeuwenlang een korenmolen. De huidige molen is bewoond en incidenteel te bezoeken.

Binnenmolen vanuit de lucht

Molenbezoek

Openingstijden

Incidenteel

Adres

Elisabethplantsoen 3, Rhenen

Binnenmolen buiten

Dagelijks brood

Met korenmolens werd graan gemalen voor het dagelijks brood. Al in de oudheid maalden mensen hun graan. Aanvankelijk (in de Romeinse tijd) met de hand door het gebruik van twee over elkaar wrijvende stenen. Later met rosmolens en pas vanaf de 13de en 14de eeuw met molens die door water of wind werden aangedreven.

Korenmolens staan meestal in steden, stadjes en dorpen. Om voldoende wind te vangen tussen de overige bebouwing staan ze op een verhoging. Vanaf de stelling (een soort balkon) kan de molenaar de wieken naar de wind draaien. De wieken drijven de as aan, die de maalstenen laat draaien. De maalstenen malen het graan tot meel. De Binnenmolen heeft geen binnenwerk meer en kan daarom geen graan malen.

Historie Binnenmolen

De Binnenmolen is in 1893 gebouwd op dezelfde plek als zijn voorganger, een standerdmolen die eeuwenlang op het bastion van de noordelijke stadsmuur van Rhenen heeft gestaan. In 1934 werd de molen inwendig gesloopt en ingericht als café-restaurant. In de kap werd een aantal vensters gemaakt om de molen te laten dienen als uitkijktoren. Dit verklaart de plaatselijke naam ‘Panoramamolen’. De stelling biedt een prachtig uitzicht over Rhenen en de Nederrijn met zijn uiterwaarden. Tegenwoordig wordt de molen bewoond.

Molen stilgezet

Eind 2021 bleek uit onderzoek dat de lasnaden van de wiekenroeden niet dik genoeg waren. Omwille van de veiligheid is de molen stilgezet. Op dit moment werkt Utrechts Landschap aan een herstelplan voor de molen.

Bouwjaar en type molen

1839 – ronde stenen stellingmolen