Binnen in het kasteel

Kamers in het kasteel

Alle kamers in het kasteel hebben een eigen sfeer. In de kleine salon zorgen schijndeuren voor een perfecte symmetrie en kun je het prachtige rococo plafond bewonderen. De tuinkamer is gedecoreerd met op de wanden gespannen behang vol met schilderingen, net als in de eetzaal, waar het Loosdrechts porseleinen servies klaar staat in de pronkkast.

Kenmerken middeleeuws kasteel

Tijdens een bezoek aan het kasteel waan je je in een buitenhuis uit de 18e eeuw met behoud van het specifieke van een middeleeuws kasteel en alles wat daar bij hoort: een gracht, stokoude toren, kloostermoppen en een statige oprijlaan.

Buitenhuis uit de 18e eeuw

Veel ruimten ademen de sfeer van de 18de eeuw: de tijd van de laatste ingrijpende verbouwing. Deze vond plaats van 1773-1776 en maakte het kasteel tot een zomerverblijf. Tijdens een rondleiding vertellen de gidsen over het ontwerp en gebruik van de verschillende ruimtes en over de geschiedenis en bewoners van Kasteel Loenersloot. Ook kun je de unieke geschilderde behangsels bewonderen!

De Donjon

Opvallend aan Kasteel Loenersloot is de grote ronde toren: de Donjon. De toren staat al meer dan 750 jaar in het landschap. Dit oudste deel van het kasteel is gebouwd door de familie Loenersloot, zij woonde hier tussen de 12e en 15e eeuw. De toren diende als verdediging maar straalde ook macht uit. De muren van de toren zijn zo dik dat er trappen in zijn gemaakt om van de ene verdieping naar de andere verdieping te gaan.

Ook nu nog kun je zelf ervaren hoe het is om over de trappen naar boven te klimmen tijdens een rondleiding in Kasteel Loenersloot.