19. Blauwvleugelsprinkhaan en gelobde maanvaren

Achter dit hek ligt de zogenaamde Middle East, een afgesloten gedeelte van de vliegbasis. Dit is het domein van twee echte natuuriconen: de blauwvleugelsprinkhaan en de gelobde maanvaren.

De blauwvleugelsprinkhaan houdt van plekken waar verharding is weggehaald en waar veel los zand met grof grind en puin overblijft. Deze sprinkhaan staat symbool voor de vliegbasis: als je geduldig kijkt, zie je welke schoonheid zich ontvouwt. Zittend op de grond valt de sprinkhaan vrijwel weg tegen de zanderige ondergrond dankzij perfecte camouflagekleuren. Maar in de lucht gebeurt er iets bijzonders. Dan vouwen de gekleurde achtervleugels zich open en verschijnt een prachtige schittering. De blauwvleugelsprinkhaan is verder schaars aanwezig op de Veluwe, in de duinen en in Zuidoost-Nederland.

Het Middle Eastgebied vormt een soort kom met een vochtige en toch schrale omgeving. Prima omstandigheden voor schapengras, dophei, hondsviooltjes, havikskruid en de gelobde maanvaren. De hoeveelheid maanvaren neemt de laatste jaren flink toe door heel gericht en planmatig te maaien. Ree├źn, die hier op de vliegbasis volop rondlopen, schijnen dol te zijn op dit smakelijke plantje.

Blauwvleugelsprinkhaan (foto: Utrechts Landschap/Herman van den Bijtel)

Gelobde maanvaren (foto: Utrechts Landschap/Herman van den Bijtel)