Groen Amersfoort

In mijn jeugd luisterde ik naar het radioprogramma ‘Juist op zondag’ en hoorde over de interessante uitjes in ons land. Amersfoort werd best wel vaak genoemd. Destijds woonachtig in Noord Brabant had ik geen idee wat deze stad zo bijzonder maakt. Evenmin kan ik me herinneren of er in het radioprogramma werd gesproken over de natuur aldaar. Een omissie in mijn geheugen?

Birkhoven Pinetum

Mijn waardering voor de Keistad heeft wat langer op zich laten wachten. Inmiddels weet ik dat de bekoring natuurlijk te maken heeft met de bezienswaardige historische binnenstad, het winkelaanbod en uiteraard de dierentuin. Ook op cultureel gebied is de stad altijd al toonaangevend geweest. Er zijn diverse musea, theaters en openluchtactiviteiten. Vanwege de centrale ligging zijn in 2016 het landelijk hoofdkantoor van Staatsbosbeheer en meer recent ook dat van Natuurmonumenten verkast naar Amersfoort. Sindsdien zijn beide goed bereikbaar met de trein.

Over trein gesproken. Voordat ik ruim vijf jaar geleden bij Utrechts Landschap terecht kwam reisde ik voor mijn kantoorbaan bijna 12 jaar lang met een boemeltje van het Gooi naar Amersfoort. Bij het naderen van de stad zag ik vooral boerengraslanden. Mijn werklocatie was op loopafstand van het station, een ontmoeting met de natuur in en rond de historische stad zat er niet in. Maar nu wel natuurlijk! Want er zijn heel wat natuurgebieden op wandel- of fietsafstand. Bijvoorbeeld het bos van Birkhoven, met zijn rijke geschiedenis en waar je overdag reeën kunt zien. Of het Lockhorsterbos, op de scheidslijn tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Eemvallei. Dit was de eerste aankoop van de in 1927 opgerichte natuurorganisatie Utrechts Landschap, een ‘club’ die door aankoop van terreinen voorkomt dat ze bebouwd worden.

Houd je meer van open landschap, dan ga je naar De Schammer en Bloeidaal. Deze gebieden leer je (beter) kennen door het aanbod van wandelpaden en wandelroutes. Ook gidsen vertellen je er graag over. Voor een eerste kennismaking met Utrechts Landschap hoef je trouwens niet eens de stad uit: op 28 oktober is er een ‘meet and greet’ op de Varkensmarkt, hartje centrum. Makkelijker kan het toch niet?

Jacqueline van Dam, Boswachter Utrechts Landschap