Word Beschermer
Header afbeelding

De Hoop

Molen De Hoop

Bouwjaar 1901
Type ronde stenen stellingmolen
Functie korenmolen
Molenaar Dick Vierbergen (eerste molenaar), J. Zwanenburg
Adres Dorpsstraat 106, Loenen aan de Vecht.
Open

van 1 oktober tot 31 maart op zaterdag 11.00-16.00 uur

van 1 april tot 30 september op zaterdag 11:00-16:30 uur

Langs de Vecht in Loenen staat een prachtige korenmolen. Iedere zaterdag draaien de wieken op de wind. Al zingend malen de molenstenen het koren tot meel. Molen De Hoop heeft meer dan 50 jaar niet gemalen. Dankzij een grondige restauratie en de inzet van vele vrijwilligers kan hij sinds 2007 weer malen.

Al in de 17e eeuw staat op deze plek een korenmolen. Dit was destijds een dwangmolen. De heren Van Cronenburch verplichtten de boeren om hier hun graan te laten malen. Tot in de 19e eeuw konden kleine scheepjes vanaf de vecht de molen invaren. In 1891 kreeg de molen een stoommachine, om te kunnen malen als er geen wind was.

Een brand heeft de molen in 1900 verwoest. Alleen de gemetselde onderkant bleef overeind. In 1901 werd hierop een nieuwe molen gebouwd. De molen leverde tot 1949 meel. Daarna werd hij gebruikt als graanpakhuis en raakte in verval.

In 2007 is niet alleen de molen gerestaureerd. Ook de voormalige machinekamer is opgeknapt. Hierin is een winkeltje annex bezoekerscentrum van Utrechts Landschap ingericht. Vrijwilligers staan dan klaar om bezoekers te informeren over de molen, een kopje koffie of thee te schenken en o.a. molenproducten te verkopen. Vanuit de winkel heeft u een prachtig uitzicht op de Vecht.

Foto: Inge-Britt Koren


Ga naar de website van Molen De Hoop