Word Beschermer

Geesina

Molen Geesina

Bouwjaar 1835
Type ronde stenen stellingmolen
Functie korenmolen
Molenaar Ingrid Friesema (eerste molenaar), Gijs Hasselbach
Adres Ruigenhoeksedijk 32, Groenekan
Open zaterdag 11:00 tot 17:00 uur
(in de winter gesloten: medio oktober tot medio april)

Restauratie Molen Geesina in april 2018 klaar

Utrechts Landschap is ver gevorderd met de restauratie van Molen Geesina in Groenekan. Het opnieuw opmetselen van de stenen romp is klaar en in het voorjaar wordt de stelling hersteld en krijgt de molen nog een schilderbeurt. Naar verwachting kan vanaf april 2018 weer volop worden gedraaid en gemalen op de molen.

Naar het nieuwsbericht

De molen werd in 1843 gebouwd als stellingmolen. Na 1900 werd tegen de korenmolen een aparte machinekamer met een zuiggasmotor gebouwd. De motor dreef een as aan die door de muur de molen inliep. De as op zijn beurt dreef de maalas van een maalstoel aan. In 1911 werd de molen gekocht door Abraham Schuurman. Rond 1930 raakte hij buiten bedrijf vanwege een bedrijfsverhuizing naar De Bilt, maar in 1939 liet Schuurman een omvangrijk herstel uitvoeren omdat het bedrijf weer naar Groenekan terugkwam. Deze restauratie was mogelijk dankzij de spaarzaamheid van zijn vrouw. Daarom werd de molen omgedoopt van De Groene Kan in Geesina. 

Gedurende de Tweede Wereldoorlog heeft de goed uitgeruste molen veel gemalen. Na de oorlog ging men weer malen in De Bilt en kwam de molen wederom stil te staan. In 1968 besloot men toch weer verder te gaan in Groenekan en werd de molen voor een tweede keer gerestaureerd. Aangezien Schuurman het gehele interieur en de verbeteringen aan het wiekenkruis zelf moest betalen werd de binnenzijde eenvoudig afgewerkt.

Vanaf de jaren 80 trad het verval in, waarna in 1994 de wieken verdwenen. In 1999 droeg de familie Schuurman de molenromp over aan de Stichting De Utrechtse Molens. De stichting zorgde voor een volledige restauratie, waardoor de molen sinds 2012 weer kan draaien en malen.

Met molenaar Ingrid Friesema

Foto's: Judith Brandon

Ga naar de website van Molen Geesina

Foto's binnenkant molen