Molen Maallust op belt
molenaar met meel in Molen Maallust
graansoorten Molen Maallust

Al eeuwenlang siert Molen Maallust het silhouet van het dorp Amerongen, aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. Het is de enige beltkorenmolen in de provincie Utrecht. Elke zaterdag laten vrijwilligers de molen draaien en malen. In de kleine molenwinkel zijn ambachtelijk gemalen molenproducten te koop.

zakken meel Molen Maallust

Molenbezoek en winkel

Openingstijden

Zaterdag 10.00 – 16.00 uur en als de blauwe wimpel uithangt.

Adres

Molenstraat 17, Amerongen

Contact

www.molenmaallust.nl

meel Molen Maallust

Dagelijks brood

Met korenmolens werd graan gemalen voor het dagelijks brood. Al in de oudheid maalden mensen hun graan. Aanvankelijk (in de Romeinse tijd) met de hand door het gebruik van twee over elkaar wrijvende stenen. Later met rosmolens en pas vanaf de 13de en 14de eeuw met molens die door water of wind werden aangedreven.

Korenmolens staan meestal in steden, stadjes en dorpen. Om voldoende wind te vangen tussen de overige bebouwing staan ze op een verhoging. Vanaf de stelling (een soort balkon) kan de molenaar de wieken naar de wind draaien. De wieken drijven de as aan, die de maalstenen laat draaien. De maalstenen malen het graan tot meel.

Historie van Molen MAALLuST

Molen Maallust werd in 1830 gebouwd op de plek waar al een korenmolen stond. De eerste vermelding van een korenmolen in Amerongen dateert uit 1603. De molen heeft tot in de jaren twintig van de vorige eeuw gedraaid. Elektromotoren namen het werk van de molen toen over. In 1938 zijn de wieken en de kap van de molen gehaald. Begin deze eeuw leek de molen voorgoed uit het dorpsbeeld te verdwijnen. De molen was vervallen en moest wijken voor een nieuwbouwwijk. In 2007 is de molenromp veertig meter verplaatst en in 2008-2010 is de molen gerestaureerd en gereconstrueerd. Amerongen heeft sindsdien weer een draaiende en malende molen. Vrijwillige molenaars zorgen ervoor dat de molen elke zaterdag draait.

 

Beltmolen

Molen Maallust is de enige beltmolen in de provincie Utrecht. Een belt is een kunstmatige heuvel die rondom de voet van de molen is aangebracht. Meestal reikt de belt tot de hoogte van de eerste zolder, de maalzolder. Vanaf de heuvel kan de molenaar de molen bedienen. Een belt heeft dus dezelfde functie als de houten stelling van stellingmolens. Laden en lossen gebeurt door een doorgang (invaart) in de belt. Met paard en wagen kon men door de belt rijden en goederen lossen en laden.

Bouwjaar en type molen

1830 – beltmolen