Molen Oog in t Zeil in het dorp
binnenwerk Oog in t Zeil
molenproducten Oog in t Zeil

Al sinds 1368 wordt het dorpsgezicht van Cothen bepaald door molen Oog in ‘t Zeil. De molenaar bedient de korenmolen vanaf een 7 meter hoge stelling rondom de molenromp. Vanaf
deze stelling heb je een prachtig uitzicht over het dorp.

Molenaar Oog in t Zeil

Molenbezoek en winkel

Openingstijden

Woensdag en zaterdag 10.00 – 15.00 uur

Adres

Molenplein 1, Cothen

Contact

www.oog-int-zeil.nl

 

Binnenwerk Oog in t Zeil

Dagelijks brood

Met korenmolens werd graan gemalen voor het dagelijks brood. Al in de oudheid maalden mensen hun graan. Aanvankelijk (in de Romeinse tijd) met de hand door het gebruik van twee over elkaar wrijvende stenen. Later met rosmolens en pas vanaf de 13de en 14de eeuw met molens die door water of wind werden aangedreven.

Korenmolens staan meestal in steden, stadjes en dorpen. Om voldoende wind te vangen tussen de overige bebouwing staan ze op een verhoging. Vanaf de stelling (een soort balkon) kan de molenaar de wieken naar de wind draaien. De wieken drijven de as aan, die de maalstenen laat draaien. De maalstenen malen het graan tot meel.

Historie Molen Oog in ‘t Zeil

Al sinds 1368 staat op deze plek in het dorp een korenmolen. Na een brand in 1869 werd er een nieuwe molen gebouwd: een stenen stellingmolen. De molen kreeg in 1904 hulpaandrijving op stoom en in 1930 op elektriciteit. Vanaf dat moment draait de molen niet meer op de wind. Toen er rond 1936 ingrijpende restauraties nodig waren, verdwenen het wiekenkruis, de kap en de stelling.

In 1985 waren er plannen voor het herstel van de molen. Na laswerkzaamheden brandde de romp af. Dankzij de verzekering en een bijdrage van de steunstichting ‘Behoud Korenmolen Cothen’ kon de molen worden herbouwd en sinds 1987 kan de molen weer draaien en malen. In 1991 neemt Stichting De Utrechtse molens het beheer van de molen over en sindsdien is de molen open voor bezoek. 

Molen stilgezet

Eind 2021 bleek uit onderzoek dat de lasnaden van de wiekenroeden niet dik genoeg waren. Omwille van de veiligheid werd de molen stilgezet. Inmiddels heeft de molen nieuwe roeden en kan de molen weer draaien en malen.

Bouwjaar en type molen

1869 en 1986 – ronde stenen stellingmolen