Numansbos

Belangrijke rol

Het gebied Bosch en Duin beslaat de terreintjes Reelaan, Numansbos (Hertenlaan), Biltseweg, Ravenhorst en Nieuw Zandbergen. Over het algemeen zijn de natuurwaarden van de snippers niet erg hoog. Toch spelen ze een belangrijke rol voor zowel mens als dier. De gebieden liggen vlakbij de bebouwde kom. Omwonenden kunnen vlakbij huis in de natuur ontspannen en dieren kunnen er even op adem komen tijdens hun reis door deze gebieden.

Numansbos

Numansbos

Het Numansbos (19 hectare) dankt zijn naam aan de heer Numan, die vroeger zijn schapen liet grazen op de toen nog uitgestrekte heidevelden. Vandaag de dag is de heide verdwenen en bestaat het Numansbos vooral uit inlandse loofbomen zoals eiken. De rust en de variatie van het Numansbos zorgen voor een uitstekende vogelstand, maar ook zoogdieren zoals eekhoorns en vleermuizen zijn er te vinden.

Het Numansbos ligt tegen vliegveld Soesterberg aan. Deze ligging is de oorzaak van een aantal cirkelvormige bomkraters die zijn ontstaan tijdens een aanval op het vliegveld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wandelende boom zandverstuiving de Pan

Biltseweg en Reelaan

De terreinen Biltseweg en Reelaan (respectievelijk 9 en3 hectare) vormen rustige enclaves te midden van luxe woonhuizen. Beide gebieden zijn van belang voor de ecologische verbinding van onder andere Houdringe en het Panbos met het noordelijke deel van de Heuvelrug. Omdat in de gebieden open plekken voorkomen, vinden warmteminnende dieren zoals reptielen en insecten (waaronder graafwespen) er een geschikte leefomgeving.

groene specht

Ravenhorst

Ravenhorst (9 hectare) is een wat ouder bos dat destijds was aangewezen als bouwterrein. Gelukkig zijn de bouwplannen niet doorgegaan en draagt Ravenhorst nog altijd bij aan het boskarakter van de omgeving. Het bosgebied bestaat hoofdzakelijk uit loofbomen als beuk, eik, berk en de Amerikaanse eik.

licht door bomen

Nieuw Zandbergen

Nieuw Zandbergen (7 hectare) is een restant van het gelijknamige landgoed. Het bezit een mooie afwisseling van bos, weilanden en lanen met voor een deel oude bomen. De moestuin en een weilandje worden omsloten door een bos met zware eiken en beuken uit circa 1850. Het gebied wordt doorsneden door een fietspad dat is aangelegd op het voormalige spoorlijntje Zeist-De Bilt-Utrecht.

Praktische informatie

 • Ingang

  Hertenlaan: Nieuwe Dolderseweg, Den Dolder Ravenhorst: Hobbemalaan en Amersfoortseweg, Bosch en Duin Nieuw Zandbergen: Hobbemalaan, Bosch en Duin Biltseweg: Biltseweg, Den Dolder Reelaan: Reelaan, Den Dolder

 • Hondenbeleid

  Honden mogen los, mits onder appèl.

 • Wandelroute

  Diverse wandelpaden, geen gemarkeerde routes.

 • Boswachter

  Joris Hellevoort