waterdruppel

Fraaie bomen

Heerewegen is aangelegd in 1848, een jaar later dan de bouw van het huis. De naam Heerewegen is waarschijnlijk afgeleid van de Arnhemse Bovenweg of oude Arnhemseweg die in de 18de eeuw Heerweg of Heereweg genoemd werd. In 1973 zijn het hoofdgebouw en het koetshuis afgebroken. Van de oorspronkelijke structuur van het park is weinig over maar er staan wel fraaie bomen.

bonte specht

Stichtse Lustwarande

De buitenplaatsen langs de Driebergseweg in Zeist zijn onderdeel van de Stichtse Lustwarande, een unieke gordel van buitenplaatsen die rond 1850 is ontstaan als vakantiegebied voor rijke kooplieden en bankiers uit Amsterdam en Utrecht. De Lustwarande ligt op de flank van de Utrechtse Heuvelrug en strekt zich uit van De Bilt tot aan Rhenen. Langs de Lustwarande staan en liggen meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen.

Natuurwaarde

Naast de grote cultuurwaarde die de buitenplaatsen hebben, zijn ze van belang voor vele planten en dieren. Zo fungeren de monumentale bomen als woonruimte voor onder andere boommarter, vleermuizen en holenbroeders als specht en boomklever. De vijvers vormen een uitstekend leefgebied voor kikkers, padden en ringslangen. Door de ligging in het overgangsgebied tussen Heuvelrug en Kromme Rijngebied functioneren de buitenplaatsen langs de Driebergseweg ook als ecologische verbindingszones.

Praktische informatie

 • Ingang

  Via de Driebergseweg, Zeist

 • Honden

  Honden mogen los, mits onder appèl.

 • Wandelroute

  Vrij wandelen op paden.

 • Ruiters

  Alleen toegestaan op ruiterpad.

 • Toegankelijkheid

  De paden zijn over het algemeen redelijk toegankelijk.

 • Boswachter

  Joris Hellevoort