Heidetuin en Seminarieterrein

Heidetuin Driebergen

Heidetuin en Seminarieterrein

Achter de beuken en dennen ligt een pareltje verstopt: een zonnige plek in het bos, met solitaire bomen en heesters, slingerende waterpartijen met bruggetjes en heel veel heide. En niet alleen deze Heidetuin is de moeite waard. Steeds is het landschap weer anders. Je raakt niet snel uitgekeken.

Heidetuin

Heidetuin: klaar voor de toekomst

Nadat een storm in 1953 flink had huisgehouden, besloten enthousiaste gemeenteambtenaren iets leuks te doen met de open plek in het Rijsenburgse Bos. Het resultaat was een tuin met wel vijfhonderd verschillende soorten heide.

Door warmte, droogte en stikstofneerslag zijn daarvan nog zo’n honderd soorten over. Utrechts Landschap is sinds 2022 eigenaar van deze parel. Samen met betrokken buren en enthousiaste vrijwilligers onderhouden we de tuin, met nu vooral plek voor heide en sierheesters die goed tegen het veranderende klimaat zijn opgewassen. Zo kunnen we ook in de toekomst van voorjaar tot winter genieten van deze bijzondere tuin.

Uil

Lommerrijke lanen

Ten zuidoosten van de Heidetuin is de natuur weer heel anders: een echt parkbos, met beuken- en eikenlanen. Dit deel van het Rijsenburgse Bos heet Seminarieterrein. Hier werden honderd jaar geleden nog geestelijken voor het bisdom Utrecht opgeleid. Inmiddels is het seminarie afgebroken en kun je aangenaam wandelen over statige lanen. Onderweg kom je langs de Lourdesgrot: een kapel met Mariabeeld van zo’n 120 jaar oud. Een plek voor bezinning of het branden van een kaarsje.

Praktische informatie

 • Ingang

  Grote Boswei, Arnhemse Bovenweg, Driebergen-Rijssenburg

 • Wandelen

  Vrij wandelen op de paden

 • Mountainbiken

  Mountainbiken toegestaan op het verharde fietspad.

 • Toegankelijkheid

  Seminarieterrein is minder toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De Heidetuin is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

 • Boswachter

  Maarten den Hartigh