Open veld Schoonoord

Landschappelijk park

Ter hoogte van Schoonoord lag de middeleeuwse hofstede ‘De Preeckstoel’. Otto van Romondt liet hier tussen 1818 en 1820 een landgoed aanleggen, naar een ontwerp van tuinarchitect Jan David Zocher jr. of Hendrik van Lunteren. Het huis is in 1962 afgebroken. Nu staan er grote schoolgebouwen van de openbare scholengemeenschap Schoonoord. Hoewel het landschapspark te lijden heeft gehad van deze soms grootschalige ingrepen, zijn er nog elementen van de oorspronkelijke landschappelijke aanleg te herkennen zoals de slingerende vijver.

Schoonoord

Stichtse Lustwarande

De buitenplaatsen langs de Driebergseweg in Zeist zijn onderdeel van de Stichtse Lustwarande, een unieke gordel van buitenplaatsen die rond 1850 is ontstaan als vakantiegebied voor rijke kooplieden en bankiers uit Amsterdam en Utrecht. De Lustwarande ligt op de flank van de Utrechtse Heuvelrug en strekt zich uit van De Bilt tot aan Rhenen. Langs de Lustwarande staan en liggen meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen.

Natuurwaarde

Naast de grote cultuurwaarde die de buitenplaatsen hebben, zijn ze van belang voor vele planten en dieren. Zo fungeren de monumentale bomen als woonruimte voor onder andere boommarter, vleermuizen en holenbroeders als specht en boomklever. De vijvers vormen een uitstekend leefgebied voor kikkers, padden en ringslangen. Door de ligging in het overgangsgebied tussen Heuvelrug en Kromme Rijngebied functioneren de buitenplaatsen langs de Driebergseweg ook als ecologische verbindingszones.

Praktische informatie

 • Ingang

  Via de Driebergseweg, Zeist

 • Honden

  Honden aan de lijn.

 • Wandelroute

  Vrij wandelen op paden.

 • Toegankelijkheid

  De paden zijn over het algemeen redelijk toegankelijk.

 • Boswachter

  Joris Hellevoort