Bewoners Kasteel Loenersloot

Barones

Eeuwenlang hield Kasteel Loenersloot zijn geheimen voor zichzelf. Generaties adel leefden er hun leven. Ze daagden er de bisschop van Utrecht uit, hielden er feesten, dineerden vorstelijk, keken vanaf de toren uit over het zompig veen, bouwden en verbouwden. De laatste bewoonster – Magdalena (Madzy) Ferdinanda Maria van Nagell-Martini Buys – liet bij haar overlijden in 1997 veel van haar spullen achter. Als je het kasteel bezoekt, krijg je daardoor het gevoel alsof er gisteren nog iemand woonde.

De barones was erg op zichzelf. Nieuwsgierige bezoekers hield ze met een jachtgeweer op afstand. Madzy had weinig met de moderne tijd. In de winter fietste ze rondjes door het huis om warm te blijven. Ze bewoonde slechts een paar kamers van het kasteel. De keuken was haar belangrijkste domein, die was namelijk lekker warm. Het is dankzij haar eigenzinnigheid dat de bijzondere sfeer van het kasteel is behouden. De familie Martini Buys is zo’n 200 jaar eigenaar van het kasteel geweest en heeft in de loop der tijd een bijzondere collectie meubelen, schilderijen, prenten, tekeningen, wandkaarten, boeken en porselein verzameld. Een groot deel van deze collectie is bewaard gebleven en is in het kasteel te bewonderen.

Roofridder Splinter

In de tweede helft van de 14de eeuw gedroeg de toenmalige kasteelheer, Splinter van Loenersloot, zich als een roofridder. Hij plunderde en maakte het platteland onveilig. De bisschop van Utrecht was dit zat en belegerde in 1377 het kasteel. Het duurde 18 dagen voordat Splinter zich overgaf. Dat deze een machtig man was bleek uit het feit dat hij de toren niet hoefde af te breken.

Tijdens een rondleiding beleef je hoe het was om als ridder de hoge toren van Kasteel Loenersloot te beklimmen. Via een houten trap kwam roofridder Splinter in de toren terecht en als er vijanden waren, kon hij de trap verwijderen, zodat de vijand hem niet kon bereiken. Vanaf de vijfde verdieping heb je een prachtig uitzicht over de gehele omgeving en kun je zelfs de Domtoren in Utrecht zien staan! Je kunt je wel voorstellen dat roofridder Splinter zijn vijanden zo van mijlenver zag aankomen. Vanachter de twee meter dikke muren kon hij ze veilig opwachten.