Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Bladblazen

Bladblazen Breul.jpg16 december 2019

De afgelopen weken zijn de vrijwilligers van de landgoederen en buitenplaatsen druk bezig geweest met het ruimen van gevallen bladeren. Bladblazers maken een hoop lawaai en bladeren wegblazen in de natuur ziet er vreemd uit. Waarom laat Utrechts Landschap de bladeren dan niet liggen?

Onderhoud en veiligheid

Het bladblazen zorgt ervoor dat Utrechts Landschap goede en begaanbare paden blijft houden voor bezoekers. Wanneer er op sommige onverharde paden niet geblazen wordt dan verteert het blad en ontstaan er modderpaden. Dit is niet fijn om over te wandelen en minder veilig, omdat oneffenheden door het blad niet zichtbaar zijn. Bovendien kunnen de paden drogen wanneer er geen blad ligt, zodat ze langer goed blijven. Het bladblazen scheelt dus ook kosten van onderhoud.

Blad blijft in de natuur

Blad op gazons is funest, omdat het gras hierdoor verstikt. Het blad wordt zoveel mogelijk met elektrische bladblazers de borders in geblazen. Grote hoeveelheden blad, zoals op de gazons op De Breul in Zeist, worden verzameld en elders op het terrein in de plantvakken verdeeld.

Nut van blad op de grond

Waar mogelijk laat Utrechts Landschap de bladeren liggen, want blad is heel nuttig. Bladeren bieden schuilplaatsen voor dieren en vormen een voedselbron voor schimmels, bacteriën, wormen en ander bodemleven. Bovendien biedt het bladerdek bescherming van de bodem tegen vorst en zorgt het natuurlijk voor een mooi beeld. Denk maar eens aan de statige oprijlaan naar het hoofdhuis op landgoed Houdringe.

Een mooie herfstwandeling maken op landgoed Houdringe? Kijk hier voor de routes.

« Terug