Word Beschermer
Header afbeelding

Meer informatie

Meer informatie Kasteelpark Loenersloot

Het kasteelpark is rond 1797 aangelegd door de landschapsarchitect Gijsbert van Laar. Van Laar was voornamelijk bekend vanwege zijn Magazijn van Tuin-sieraden, een catalogus van tuinobjecten als bankjes, bruggetjes, speelhuisjes, tempeltjes waarmee eigenaren hun park konden verfraaien. De aanleg van Van Laar kenmerkt zich door een sterk kronkelende waterpartij, kunstmatige heuveltjes en beslotenheid. Ondanks dat het een klein park is, heeft het veel verrassende gezichtspunten. Op de heuveltjes stonden oorspronkelijk objecten zoals een obelisk. Door de intieme en romantische sfeer is het een genoegen om over de paden te slenteren. 

Flora en fauna

In alle jaargetijden is het kasteelpark de moeite waard, maar als de natuur na de winter tot leven komt, breekt de beste tijd aan om ervan te genieten. Sneeuwklokjes zijn de voorbode van de lente. Daarna volgen andere stinzenplanten als krokus, bosanemoon en speenkruid. Na de narcissen komen de bomen snel in blad. In het park staan veel eiken, essen, elzen, beuken en exoten als treurwilg. In mei is het park een zee van fluitenkruid. Veel vogels waaronder een reigerkolonie en roeken, vinden een broedplaats in het park. Maarliefst zeven soorten vleermuizen komen in het park voor. Regelmatig rennen hazen door het park.

Bunkers

In het park staan vier bunkers die tijdens de mobilisatie voor de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd door het Nederlandse leger. Eigenlijk zijn het groepsschuilplaatsen waarin soldaten die in het veld waren gelegerd, zich konden terugtrekken. Oorspronkelijk zouden er ook slaapplaatsen en een keukentje in worden gebouwd, maar Nederland had toen al gecapituleerd. De groepsschuilplaatsen horen bij het Fort bij Abcoude, een van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam. Tegenwoordig huizen er in de bunkers vleermuizen.

Aan het einde van de oorlog, op 25 april 1945, zijn in het park twee gijzelaars geëxecuteerd. In Vreeland staat een monument ter nagedachtenis aan hen.

Meer over het ontwerp en de historie van het Kasteelpark