Word Beschermer

Ontdek Middelwaard, Viaanse Bos

Middelwaard, Viaanse Bos

De Middelwaard is een uiterwaard bij de Lekbrug over de A2 bij Vianen. Sinds de provinciale herindeling, in 2002, vormt de Lek niet langer de zuidgrens van de provincie Utrecht, maar deze rivier loopt nu door de provincie heen. Stroomafwaarts van de stuw bij Hagestein staat dagelijks onder getijde-invloed. Het verschil in waterstand tussen eb en vloed is zelfs ongeveer 1 meter. Dat levert mooie zandstrandjes, wilgenvloedbosjes en rietlandjes op. Nabij de rivier liggen de Middelwaard, Vijfheerenlanden en het Viaanse Bos.

Het Viaanse Bos valt direct op vanaf de Lekbrug bij Vianen. Voor 1950 bestond het hoofdzakelijk uit grienden met wilgen en zwarte elzen. Grienden werden eens in de 2-3 jaar gehakt waarbij de wilgentakken voor andere doeleinden werden gebruikt. Toen de hakhoutcultuur in onbruik raakte door de dalende houtprijzen, zijn er populieren tussen het hakhout geplant.

Foto: Jaap Clements

Foto bijschrift: deze Schotse Hooglanders zijn niet van Utrechts Landschap. 

Geslaagde excursie Middelwaard voor prijswinnaars

IMG_8798.JPG25 mei 2018 Afgelopen vrijdag 18 mei hebben een aantal Beschermers hun prijs verzilverd door mee te gaan met een excursie onder leiding van de boswachter in de Middelwaard. In december vorig jaar konden ... lees verder