Bezoekerscentrum Koetshuis Beerschoten open voor publiek

Het vernieuwde Bezoekerscentrum Koetshuis Beerschoten in De Bilt is open voor publiek. Wethouder Anne Marie ’t Hart van de gemeente De Bilt, directeur-bestuurder Saskia van Dockum van Utrechts Landschap en Sem Harten van SEMS Groep knipten op 20 april een lintje door, waarmee het bezoekerscentrum officieel is geopend.

Na maandenlang renoveren en opnieuw inrichten, staan de deuren van Bezoekerscentrum Koetshuis Beerschoten wijd open voor publiek. Utrechts Landschap heeft het historische koetshuis zowel aan de binnen- als aan de buitenkant aangepakt. Door een mooie samenwerking van Utrechts Landschap met SEMS Groep is er een eigentijds bezoekerscentrum ontstaan met horecavoorziening. Vrijwilligers van Utrechts Landschap en de horecamedewerkers staan klaar om bezoekers op deze inspirerende plek te ontvangen.

Koetshuis Beerschoten

Ontdek de natuur en geschiedenis
In het nieuwe bezoekerscentrum kan het publiek op een speelse en interactieve manier kennismaken met de geschiedenis van het landgoed en de bijzondere natuur. Door rond te neuzen in speciale informatiekasten, laden open te trekken en aan schijven te draaien, worden bezoekers steeds opnieuw verrast. Via de digitale belevenistafel, kunnen ze zich verder verdiepen in Beerschoten en omgeving. Zo kunnen ze op een interactieve kaart struinen door alle gebieden en monumenten van Utrechts Landschap. Ook voor kinderen is er in het bezoekerscentrum van alles te ontdekken. Buiten kunnen ze terecht in een prachtige nieuwe natuurspeeltuin. 

In het horecagedeelte kunnen bezoekers terecht voor een goede koffie, lekkere taart of een vers bereide lunch. De twee zalen op de bovenverdieping zijn te huur voor vergaderingen of brainstormsessies. Buiten op het terras hebben gasten een prachtig uitzicht over het beeldenpark van Jits Bakker. Het nieuwe bezoekerscentrum met horeca is dagelijks open van 10.00 tot 20.00 uur. In de winter sluit het centrum om 17.00 uur haar deuren.

Duurzaamheid centraal
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij de herontwikkeling van Bezoekerscentrum Koetshuis Beerschoten. Zowel in het materiaalgebruik, als de dagverse, streekgebonden producten die op de kaart staan. De vernieuwde parkeerplaats is voorzien van elektrische laadpalen en de fietsenstalling is vergroot. Er komen laadmogelijkheden voor elektrische fietsen en er komt een speciale parkeerplaats voor bakfietsen. Utrechts Landschap wil fietsers op deze manier faciliteren, zodat mensen vaker op de fiets stappen om Beerschoten te bezoeken.

Sluitstuk herstel Beerschoten en Houdringe
De vernieuwing van het bezoekerscentrum is het sluitstuk van een groter project. Utrechts Landschap werkt sinds 2014 aan het opknappen van de landgoederen Beerschoten en Houdringe, zodat ze hun grandeur terugkrijgen. Eerder zijn de Goudvissenkom en Konijnenberg hersteld. De vernieuwing van het bezoekerscentrum is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.