Brood van Utrechtse Blauwe

Rick en Joris bij Veldkeuken

Deze week heeft de bakkerij van de Veldkeuken uit Bunnik het eerste brood gebakken van Utrechtse Blauwe. Een oud tarwesoort dat door Utrechts Landschap geteeld is in het Kromme Rijngebied.

Eind 19e – begin 20e eeuw moet Utrecht vol gestaan hebben met dit oude graanras. Rond de laatste eeuwwisseling kwam Utrechtse Blauwe echter vrijwel niet meer voor. In 2013 kreeg Utrechts Landschap een paar aren in bezit: met in het totaal ca 50 korrels. Nadat het zaad grotendeels was gestolen kon de hoeveelheid iets worden aangevuld door de zaadhandel Vreekens. Na jaren van geduldig opkweken op onze natuurakkers is er nu gelukkig weer zoveel oogst dat er zelfs brood van gebakken kan worden.

Bakker René van der Veer: ‘Het was even de vraag of het ook wel bakwaardig zou zijn, want het zijn kleine zaadjes en ze zijn erg hard. Ik verwachtte een soort Emmerbrood te krijgen, maar uiteindelijk is het zelfs lekkerder naar mijn smaak! Mooie veerkrachtige kruim, zeer aromatisch, kruidige geur en een hartige licht zoete karamelsmaak. Dit was alleen nog de test, binnenkort te verwachten in het assortiment!’

Nog even geduld dus voordat je het brood zelf kunt proeven bij de Veldkeuken.