De veldleeuwerik landt weer op Park Vliegbasis Soesterberg

Veldleeuwerik fotograaf Herman van den Bijtel.jpg

Nu de vorstperiode voorbij is, arriveren de eerste veldleeuweriken op Park Vliegbasis Soesterberg. Utrechts Landschap sluit donderdag 15 maart de hoofdlandingsbaan af zodat de veldleeuwerik er in alle rust kan broeden. De baan is tot en met 15 augustus afgesloten voor publiek.

De veldleeuwerik is een vogel die in Nederland in aantal zeer sterk is achteruitgegaan. Op de vliegbasis broeden in de zomer ruim 200 paartjes. Dat is een hoge dichtheid voor Nederlandse begrippen. De vogel broedt op de grond en is daarom zeer gevoelig voor verstoring. Goed verborgen in het schrale grasland langs de landingsbaan maakt hij zijn nest. Jaarlijks brengt hij twee tot drie legsels groot.

Het Wethouder Lemmenpad (fietspad tussen de Soester Hooght en Batenburgweg) blijft open. Vanaf deze plek – en aan de Dolderse kant van de landingsbaan – is er voor de enthousiaste natuurliefhebber en vogelaar nog steeds veel te beleven. In het voorjaar en de eerste maanden van de zomer geven de veldleeuweriken hier een enorm concert. Met een verrekijker, maar ook met het blote oog, zijn de vogels goed te volgen.

Excursies over de landingsbaan

Tijdens onze excursies mag u onder begeleiding van een gids over de landingsbaan fietsen. De gids laat u kennismaken met de natuur en historie van dit bijzondere gebied. Informatie over de fietsexcursies vindt u op hier.