Desembrood terug bij Molen de Valk

De eeuwenoude traditie van graan verbouwen, tarwe malen en brood bakken binnen een kleine cirkel rondom dorp of stad is terug in Montfoort. Het graan van boer Aantjes uit de Lopikerwaard wordt op Molen De Valk in Montfoort gemalen en door bakkerij van Eekeren in Utrecht verwerkt tot zuurdesembrood voor de lokale Jumbo-winkel in Montfoort.

Ruud Voest

Korte keten
In een tijd waarin de wereld zich steeds meer bewust wordt van de voordelen van lokale productie staat dit initiatief symbool voor een terugkeer naar die basis. Boer Aantjes verbouwt met veel liefde het graan voor Molen De Valk. Deze molen is al 270 jaar lang een baken van gemeenschapszin; in het verleden werd altijd gemalen voor de lokale bewoners. In een tijd waarin industriƫle processen vaak ver weg plaatsvinden, speelt De Valk een rol in het zichtbaar maken van de korte voedselketen.

Ambachtelijk voedsel
Bakkerij van Eekeren is al geruime tijd een trouw afnemer van het tarwemeel dat Molen De Valk produceert. Graan, geoogst op de vruchtbare gronden van de Lopikerwaard, wordt met zorg gemalen in deze historische molen. Het resultaat? Puur meel dat door bakkerij van Eekeren wordt gebruikt om heerlijk zuurdesembrood te bakken voor de lokale supermarkt. Vanaf 3 oktober ligt het brood, dagelijks vers gebakken, in het schap van de Jumbo in Montfoort onderaan de molen.