Eerste nieuwe molenroeden in Montfoort

Op 14 december worden de eerste nieuwe roeden bevestigd bij molen De Valk in Montfoort. In 2021 heeft Utrechts Landschap zeventien molens stilgezet vanwege problemen met de wieken. De lasnaden van de roeden bleken ondeugdelijk.

Molenaars verheugd
Voor twee molens waren eerder al nieuwe wieken besteld. Deze molens, de Oukoper molen en molen ’t Hoog- en Groenland, draaien inmiddels weer. In 2022 is een restauratieplan gemaakt voor de overige molens en in 2023 is financiering rondgekomen voor de uitvoering hiervan. Begin dit jaar is de opdracht verleend om alle wieken te vervangen. Komende donderdag worden nu de eerste nieuwe roeden gestoken bij molen De Valk in Montfoort. Vanaf 18 december wordt het hekwerk aangebracht waaraan de zeilen worden bevestigd. Ook wordt de rest van de molen goed gecontroleerd, omdat deze inmiddels, zo’n twee jaar stilstaat. “De molenaars en Utrechts Landschap zijn bijzonder verheugd dat binnenkort molen De Valk weer kan draaien na een lange periode van stilstand. De afgelopen tijd is in de molen graan gemalen met een motorkoppel. Vanaf 2024 is het gelukkig weer mogelijk om met de nieuwe wieken op de wind te malen”, aldus Paul Vesters, beleidsmedewerker erfgoed van Utrechts Landschap.

Bedankt fondsen en sponsoren
Vrijwilligers van molen de Valk hebben een zeer succesvolle crowdfunding georganiseerd voor het vervangen van de molenroeden. Daarnaast ontving Utrechts Landschap steun van de volgende fondsen en sponsoren: Provincie Utrecht, Beschermers van Utrechts Landschap, TBI Fundatie, Stichting Beyers Kameren, het Cultuurfonds, Hendrik Muller Fonds, Pieter Houbolt Fonds.