Landingsbaan binnenkort gesloten wegens start broedseizoen

Veldleeuwerik fotograaf Herman van den Bijtel.jpg

Vanwege de start van het broedseizoen sluit Utrechts Landschap vrijdag 15 maart de hoofdlandingsbaan van Park Vliegbasis Soesterberg. De baan is tot en met 15 augustus afgesloten, zodat de veldleeuweriken hier in alle rust kunnen broeden.

De eerste veldleeuweriken zijn inmiddels geland. Op mooie dagen is de uitbundig klinkende zang al goed te horen. De veldleeuwerik broedt op de grond en is daarom zeer gevoelig voor verstoring. Goed verborgen in het schrale grasland langs de landingsbaan maakt de vogel zijn nest, waar hij jaarlijks twee tot drie legsels grootbrengt.

Hoge dichtheid

Dankzij goed beheer en voldoende rust tijdens het broedseizoen, is de populatie broedende veldleeuweriken op Park Vliegbasis Soesterberg de laatste jaren gegroeid tot ruim 200 paartjes. Dat is een voor Nederlandse begrippen hoge dichtheid. In de rest van het land is het aantal, na een  achteruitgang van 95%, de laatste tien jaar gestabiliseerd.

Vogels kijken

Het Wethouder Lemmenpad (fietspad tussen de Soester Hooght en Batenburgweg) blijft open. Voor de enthousiaste natuurliefhebber en vogelaar is vanaf daar én vanaf de Dolderse kant van de landingsbaan veel te beleven. De jubelende mannetjes geven hier in het voorjaar een spectaculair concert en met de verrekijker, maar ook het blote oog, zijn de vogels goed te volgen.

Het is mogelijk om dichterbij te komen tijdens de fietsexcursies van Utrechts Landschap. De excursie gaat over de landingsbaan, waar de gids u laat kennismaken met de natuur en historie van dit bijzondere gebied. Informatie over de fietsexcursies is te vinden op www.utrechtslandschap.nl/activiteiten.  

Foto: Herman van den Bijtel