Molen Oog in ‘t Zeil krijgt nieuwe roeden

Op 18 april 2024 worden nieuwe roeden aangebracht bij molen Oog in ’t Zeil in Cothen. In 2021 heeft Utrechts Landschap zeventien molens stilgezet vanwege problemen met de wieken. De lasnaden van de roeden bleken ondeugdelijk. Na het steken van de roeden zal de molen in Cothen op 11 mei weer feestelijk in gebruik worden genomen.

Molen Oog in t Zeil in het dorp

Molenaars verheugd
Op donderdag 18 april worden de nieuwe roeden gestoken bij molen Oog in ’t Zeil. De weken daarna wordt het hekwerk aangebracht waaraan de zeilen worden bevestigd. Ook wordt de rest van de molen goed gecontroleerd, omdat deze inmiddels zo’n twee jaar stilstaat. “De molenaars en Utrechts Landschap zijn bijzonder verheugd dat molen Oog in ’t Zeil binnenkort weer kan draaien na een lange periode van stilstand. Vanaf 2024 is het gelukkig weer mogelijk om met de nieuwe wieken op de wind te malen”, aldus Paul Vesters, cultuurhistoricus van Utrechts Landschap. De molen in Cothen zal op 11 mei weer feestelijk in gebruik worden genomen. 

Onderdeel van breder restauratieplan
In 2022 is een restauratieplan gemaakt voor de molens die nieuwe roeden moeten krijgen en in 2023 is financiering rondgekomen voor de uitvoering hiervan. De Oukoper Molen, Molen ’t Hoog- en Groenland, Molen De Valk, de Spengense Molen en de Kortrijkse Molen draaien inmiddels weer. Aan Molen De Hoop wordt gewerkt en ook die kan binnenkort weer draaien.

Bedankt fondsen en sponsoren
Utrechts Landschap ontving steun voor het vervangen van de roeden van de volgende fondsen en organisaties: Provincie Utrecht, Beschermers van Utrechts Landschap, TBI Fundatie, Stichting Beyers Kameren, het Cultuurfonds, Hendrik Muller Fonds, Ondernemersvereniging Wijk bij Duurstede, Elise Mathilde Fonds en Stichting Rhijnestein.