Nieuwe vogelkijkhut op Park Vliegbasis Soesterberg


Vogelliefhebbers kunnen dit broedseizoen de vogels op Park Vliegbasis Soesterberg extra goed volgen vanuit een gloednieuwe vogelkijkhut. De vogelkijkhut gaat vanaf vrijdag 20 maart open en ligt in het sheltergebied aan de zuidwestelijke kant van Park Vliegbasis Soesterberg. Vanwege de start van het broedseizoen op zondag 15 maart, heeft Utrechts Landschap de landingsbaan op die dag weer gesloten voor publiek.

Vogelkijkhut Park Vliegbasis Soesterberg

Park Vliegbasis Soesterberg ligt midden op de Utrechtse Heuvelrug en heeft een ongekend rijke biodiversiteit. Sinds Utrechts Landschap het natuurgebied beheert en inventariseert, zijn er veel bijzondere soorten aangetroffen, waaronder de nachtzwaluw, tapuit en veldleeuwerik.

Vogelkijkhut

De vogels zijn vanuit de nieuwe vogelkijkhut goed te volgen. Dat kan met het blote oog, maar is nog spectaculairder als bezoekers een verrekijker meenemen. De vogelkijkhut staat in het sheltergebied aan de zuidwestelijke rand van Park Vliegbasis Soesterberg. Dit is bereikbaar via entree 4 aan de Hertenlaan in Den Dolder. Het ontwerp van de vogelkijkhut sluit aan bij de militaire achtergrond van het gebied en is gefinancierd door de provincie Utrecht, als onderdeel van de recreatieve voorzieningen (fietspaden en wandelpaden) die de provincie aanlegt in Hart van de Heuvelrug.

Broedseizoen

Park Vliegbasis Soesterberg staat bekend om de grote populatie veldleeuweriken die hier ieder jaar broedt. Langs de voormalige landingsbaan broeden jaarlijks ruim 200 paartjes. Dat is een bijzonder hoge dichtheid voor Nederlandse begrippen. De eerste veldleeuweriken zijn inmiddels geland en op mooie dagen is de uitbundig klinkende zang al goed te horen.

De veldleeuwerik broedt op de grond en is daarom zeer gevoelig voor verstoring. Goed verborgen in het schrale grasland langs de landingsbaan maakt de vogel zijn nest, waar hij jaarlijks twee tot drie legsels grootbrengt. Om de vogel tijdens het broedseizoen voldoende rust te geven, sluit Utrechts Landschap ieder jaar de landingsbaan af voor publiek. De baan gaat na 15 augustus weer open. Het Wethouder Lemmenpad (fietspad tussen de Soester Hooght en Batenburgweg) blijft wel open.

Excursies

Gidsen van Utrechts Landschap geven normaal gesproken vanaf begin april fietsexcursies over de vliegbasis. Deelnemers maken kennis met de rijke natuur én geschiedenis van het gebied, een unieke ervaring! Vanwege het coronavirus zal het excursieseizoen op zijn vroegst na 6 april starten. Actuele informatie is te vinden op onze website.