Oukoper Molen wint Bronzen Troffel 2023

Op zaterdag 9 september heeft wethouder Arjan Wisseborn in Loenen aan de Vecht de Bronzen Troffel 2023 uitgereikt aan molenaar Piet Schiereck van Oukoper Molen. De prijs wordt traditiegetrouw toegekend aan het meest geslaagde restauratieproject van het afgelopen jaar in de gemeente Stichtse Vecht. De restauratie van de molen is uitgevoerd door molenmaker Beijk, molenmaker Verbij en aannemer Portengen in opdracht van Utrechts Landschap.

Tijdens de restauratie is het wiekenkruis vervangen omdat de roeden in slechte staat verkeerden. Molenmaker Beijk uit Afferden heeft het wiekenkruis vervangen. Aansluitend is de fundering van de molen vernieuwd door Molenmaker Verbij uit Hoogmade die ook de kap van de molen heeft voorzien van een nieuwe bedekking. Een ingrijpende operatie omdat de hele molen in de steigers gezet moest worden om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Aannemer Portengen heeft de beschoeiing aan de westzijde van de molen vernieuwd en na afloop van alle werkzaamheden het erf opgehoogd.

Oukoper Molen
In 1968 kwam de poldermolen Oukoper Molen in Nieuwer ter Aa in het bezit van Stichting de Utrechtse Molens en werd deze gerestaureerd en maalvaardig gemaakt. Nu ondersteunt hij het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht bij hoge waterstanden. Ooit stonden in de provincie honderden molens, nu nog veertig. Daarvan zijn 23 molens in beheer van Utrechts landschap.

Bronzen Troffel
De Grote Kerk in Loenen aan de Vecht, Boerderij Groenlust in Kockengen en de kerk in Tienhoven waren net als de Oukoper Molen genomineerd voor de prijs. De Bronzen Troffel wordt toegekend door een vakjury bestaande uit: landschapsarchitect en voorzitter Kees Beelaerts van Blokland, bouwkundige Ben van Bommel, architect Roos van Enter en makelaar Ruud Molenkamp.

Lees meer over de Oukoper Molen