Parachutist van Jits Bakker wint Landelijke Buitenkunstverkiezing

IMG_3044.jpg

De bronzen sculptuur ‘De Parachutist’ van kunstenaar Jits Bakker is verkozen tot winnaar van de Landelijke Buitenkunstverkiezing 2022. Met ruim vijfenveertig procent van de stemmen wist het door Marieke van Nimwegen aangedragen beeld de concurrentie achter zich te laten. Begin augustus won de creatie van Bakker de Buitenkunstverkiezing regio Midden met ruim dertig procent van de stemmen.

Jits Bakker maakte de Slag om Arnhem van dichtbij mee. Niet alleen werd de vader van de jonge kunstenaar gefusilleerd door de bezetter, ook verloor hij een aantal vrienden. Van zijn ouderlijk huis bleef na de bombardementen niets meer over. Over de oorlog zei Jits Bakker: “De gebeurtenissen van september 1944 staan nog steeds op mijn netvlies gebrand. Ook rondom mijn ouderlijk huis was het een bloedbad. Gewonden, rondvliegend puin, vallende granaten, bommen; die indruk draag je je hele leven met je mee”.

Het beeld maakt onderdeel uit van het beeldenpark van Jits Bakker op landgoed Beerschoten van Utrechts Landschap in De Bilt.