Restauratie kraan Steenfabriek Bosscherwaarden gaat van start

De grijperdraaikraan uit 1941 bij Steenfabriek Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede wordt gerestaureerd.  De iconische kraan staat sinds 2010 aan de Lek bij de steenfabriek. Utrechts Landschap heeft inmiddels de benodigde financiële middelen bijeen om de kraan te restaureren.

Steenfabriek Bosscherwaarden met kraan langs rivier

De grijperdraaikraan kreeg direct na de verplaatsing van steenfabriek Timmermans in Elst naar de Bosscherwaarden in 2010 een kleine opknapbeurt. Bij Talsma Constructies B.V. in Franeker wordt de kraan de komende tijd uitgebreid gerestaureerd. Op donderdag 2 maart wordt de kraan gedemonteerd en getransporteerd naar het constructiebedrijf. De kraan zal niet in werking worden gebracht, maar vertelt wel een belangrijk historisch verhaal van het werk bij de steenfabriek. Naar verwachting wordt de kraan voor de zomer weer in oude glorie teruggeplaatst.

Benodigde financiële steun

Naast eigen middelen van Utrechts Landschap en giften van inwoners uit en rondom Wijk bij Duurstede, maken mooie bijdragen van diverse vermogensfondsen de restauratie mogelijk: TBI Fundatie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Rijn en Heuvelrug en het Hendrik Muller Fonds. Uiteindelijk is het totale benodigde bedrag voor de restauratie mogelijk gemaakt met een gulle bijdrage door Bosscherwaarden B.V., Bedrijfsvriend van Utrechts Landschap.