‘Under the mistletoe’

Vogellijm, viscum, duivelsgras, heksennest; het zijn allemaal namen voor de maretak. Veel mensen kennen de plant uit het kerstliedje ‘Under the mistletoe’ of uit de albums over Asterix de Galliër. Dat laatste klopt overigens aardig, want Plinius de Oudere beschreef al dat Keltische druïden de plant als heilig beschouwden en deze met een gouden sikkel uit de boom sneden.

Heilig of niet, de maretak is een heel bijzonder plantje. Het is een halfparasiet, die leeft op en van bomen. Het zonlicht vangt hij op met zijn bladeren, maar het water gebruikt hij van de boom. Ook de voortplanting is bijzonder. Als vogels de kleverige bessen eten, blijft er wat van de zaden achter op de boom. Daaruit groeit een minuscuul klein worteltje dat eerst het licht zoekt en daarna weer ombuigt om zich aan de boom te hechten.

Als het worteltje houvast heeft gevonden, laat het zaadje los en richt de kiem zich op. Ieder jaar komen er een paar blaadjes bij en pas na jaren groeien vormt zich de bolvormige plant die we zo goed kennen. Leuk om aan te denken als je deze Kerst onder de maretak je geliefde kust. En doe dat dan eens niet binnen, maar bijvoorbeeld op landgoed Oostbroek, waar hij groeit in de appelbomen. Wel zo romantisch.

Foto: Saxifraga-Dirk Hilbers