Utrechts Landschap krijgt POM status

Een grote steun bij het onderhoud, beheer en behoud van erfgoedUtrechts Landschap is zeer verheugd en trots op het krijgen van de status van Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM). Deze status van de Rijksoverheid biedt de stichting voordelen bij de aanvraag voor instandhoudingssubsidie voor beschermde rijksmonumenten. Daarmee helpt de status Utrechts Landschap bij het goed behouden en beheren van waardevol erfgoed in de provincie Utrecht.

Dick Jeukens

Erkenning voor jarenlange inzet
Met de POM status krijgt de stichting  voorrang bij het toekennen van instandhoudingssubsidies voor rijksmonumenten. Dit jaar bestaat Utrechts Landschap 97 jaar. Gedurende deze periode heeft Utrechts Landschap zo’n 5.800 hectare natuurgebied en divers erfgoed in eigendom verworven en voor altijd veiliggesteld met als doel instandhouding door goed beheer. Utrechts Landschap is dan ook verheugd en trots op het krijgen van de POM status. Directeur Utrechts Landschap Saskia van Dockum: “Trots omdat het een enorme opsteker en erkenning is voor onze jarenlange inzet van het behoud van al ons mooie erfgoed in de provincie Utrecht. Verheugd omdat het ook een steun in de rug is bij de belangrijke maar ook kostbare instandhouding van erfgoed.” 

Divers erfgoed
Met de instandhoudingssubsidie kan Utrechts Landschap beschermde rijksmonumenten zoals historische parken van buitenplaatsen, gebouwen zoals huis Oostbroek en de steenfabriek Bosscherwaarden goed onderhouden. In totaal heeft Utrechts Landschap 77 beschermde rijksmonumenten. Naast beschermde rijksmonumenten beheert Utrechts Landschap ook gemeentelijke monumenten of erfgoed zonder een beschermde status. Het Koude Oorlog erfgoed van de voormalige Vliegbasis Soesterberg is daar een voorbeeld van.

Kennisdeling
Utrechts Landschap zet zich uiteraard in om dit erfgoed in goede staat te houden, maar ook om kennis daarover met andere partijen te delen. Zo wordt actief bevorderd dat intercollegiale uitwisseling met andere erfgoed beherende organisaties plaatsvindt. Utrechts Landschap is op landelijk niveau actief c.q. lid van FIM (Federatie Instandhouding Monumenten), sKBL (Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen) en de NMO (Nationale Monumentenorganisatie).