Utrechtse molens open op Nationale Molendagen

Benieuwd hoe een watermolen de voeten droog houdt, of hoe een korenmolen meel maalt? Tijdens de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei vertellen de molenaars van Utrechts Landschap graag over de werking en geschiedenis van ‘hun’ molen.

Marloes Stofferis is molenaar van de Kockengense Molen. Foto van André Russcher.

Bij veel molens worden extra activiteiten georganiseerd en is de molen feestelijk versierd.

Rondleidingen en wafels
In de provincie Utrecht staan 40 molens, waarvan Utrechts Landschap er 23 in beheer heeft. Tijdens de Nationale Molendagen bakken de vrijwilligers wafels, worden er kinderactiviteiten georganiseerd en zijn er extra rondleidingen. Bekijk hieronder de openingstijden en activiteiten die per molen verschillen:

 • Oukoper molen in Nieuwersluis: Open op zaterdag van 11.00 tot 16.00u.
 • Korenmolen De Hoop in Loenen a/d Vecht: op zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Bijzonderheden: terras aan het water en op zondag worden er heerlijke wafels gebakken.
 • Molen De Valk in Montfoort: open op zaterdag van 10.00 tot 16.00 u. Bijzonderheden: In de winkel kunnen diverse mixen en streekproducten worden gekocht, in de molen worden bezoekers rondgeleid.
 • Westveense Molen in Woerdense Verlaat: Open op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 17.00u open. Bijzonderheden: gedurende de hele dag rondleidingen waarbij de molen wordt getoond en zijn functie in het watersysteem. De molen heeft recent een flinke restauratie aan het bovenwiel en de achterwaterloop gehad. Bij voldoende wind en water zal de molen op de molendag ook water de polder uit pompen.
 • Kockengense Molen in Kockengen: Open op zaterdag van 10.00 tot 16.00u. Bijzonderheden: De molen is versierd en gedurende de hele dag zijn er rondleidingen en demonstraties waarbij de molen wordt getoond en zijn functie in het watersysteem. Er zijn ook gratis boekjes met zes fietsroutes langs de molens op de molen te verkrijgen.
 • Poldermolens van Buitenweg en Westbroek in Oud-Zuilen: Open op zaterdag en zondag van 09.30 tot 16.00u. Bijzonderheden: Rondleidingen.
 • Loenderveense molen in Loenen aan de Vecht: Open op zaterdag van 10.30 tot 16.00u en zondag van 11.00 tot 16.00u. Bijzonderheden: De activiteiten bestaan uit een rondleiding door de molen en demonstratie door de molenaar. Ook wordt informatie gegeven over de prachtige omgeving waar de molen staat.
 • Molen Maallust in Amerongen: Open op zaterdag van 10.00 tot 16.00u. Bijzonderheden: de molen is versierd met vlaggetjes. Hopelijk is er voldoende wind om te kunnen malen. Om ca. 13.00 uur tot 14.00u vindt er een molenconcert plaats door de plaatselijke fanfare Ons Genoegen (alleen bij goed weer). Natuurlijk is de molenwinkel open.
 • De Kortrijkse Molen in Breukelen: Open op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00u. Er zijn rondleidingen en de molenaar demonstreert de werking van de molen. Helaas kan de molen niet draaien, maar daardoor is het mogelijk om op plekken te komen die normaal niet toegankelijk zijn.
 • Molen ’t Hoog- en Groenland in Baambrugge: De molenaars laten de brug over de Angstel zakken en openen zo het molenterrein. Ze zullen uitleg geven over de molen en andere molens. Er zijn boekjes met zes fietsroutes langs de molens. Voor kinderen is er een verrassing zolang de voorraad strekt. De molen zal draaiend te aanschouwen zijn. De molen is een woonhuis en niet geopend voor publiek.
 • Poldermolen Oudegein in Nieuwegein: Open op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00u.
 • De Middelste Molen in Cabauw. Open op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00u.