Restauratie van het kasteel

Verzakte donjon

In de achttiende eeuw is de donjon voorzien van ramen. Daarvoor moesten heel wat kubieke meters muur worden weggehakt. Ook is de donjon aan twee zijden afgevlakt om meer ruimte te maken voor de hal en een gang. Al voor 1750 was de toren een beetje verzakt, maar het maken van de ramen en andere ingrepen hebben de instabiliteit versterkt. Bouwdelen met balken in de toren verbonden, waren uit hun verband geraakt. Dat leidde tot scheuren in muren en plafonds. De trap in de hal was losgekomen van de muur. In de keuken vielen de tegeltjes van de wand en de marmeren vloer in de gang naast de donjon lag schots en scheef.

Restauratie in 2012

Om verdere schade te voorkomen en de schade die in de loop der tijd was ontstaan te herstellen, is het casco van het kasteel in 2012 ingrijpend gerestaureerd. Tijdens deze restauratie zijn het trapbordes en de voorgevel voorzien van een nieuwe fundering. Het metselwerk van de donjon is hersteld. Daarnaast is het hele dak van het kasteel gerestaureerd. Alle dakpannen zijn er af geweest en deels vervangen en al het lood- en zinkwerk is vernieuwd. Tientallen aangetaste balkkoppen zijn hersteld.

Behangsels

Buiten de restauratie vielen de 18de-eeuwse beschilderde behangsels. Maar ook hier is restauratie noodzakelijk, omdat anders langzaam maar zeker steeds meer verf los zal laten. In het voorjaar van 2011 heeft een proefrestauratie plaatsgevonden. De resultaten worden verwerkt in een plan van aanpak met bijbehorende begroting voor de restauratie van de behangsels.

Meubels en schilderijen

Daarnaast is er een restauratiebehoefte van verschillende meubelen en schilderijen. Veel schilderijen (en lijsten) kennen kleine beschadigingen zoals scheurtjes in het doek. De meeste doeken zijn ook erg vuil waardoor veel kleur en detail verborgen zijn. Meubelen hebben in veel gevallen ook allerlei beschadigingen door het jaren (eeuwen) lange gebruik. De vroeg negentiende-eeuwse, empire eetkamertafel is inmiddels opgeknapt. De vele beschadigingen van deze uitschuifbare coulissetafel waar met gemak 20 personen aan kunnen zitten, zijn weggewerkt en de in het verleden opgelapte constructie is verbeterd. De tafel staat nu weer te pronken in de eetkamer.