11. Sheltergebied

Het is vroeg in de ochtend van 5 juni 1967 als de Zesdaagse Oorlog begint. Israëlische gevechtsvliegtuigen suizen ‘onder de radar’ richting Egypte. Daar bombarderen ze verschillende luchtbases en vernietigen direct de complete Egyptische luchtmacht. Vierhonderd vliegtuigen worden in één keer uitgeschakeld, omdat ze keurig naast elkaar staan opgesteld in de buitenlucht.

Naar aanleiding van deze verrassingsaanval krijgt iedere NAVO-basis in Europa bomvrije Hardened Aircraft Shelters. De eerste 18 komen in het Amerikaanse deel op Soesterberg, Camp New Amsterdam. Een derde generatie van 17 grotere shelters moet in 1975 het squadron F15 Eagles beschermen tegen eventuele bombardementen. Gemaakt van golfplaat met daarop een huid van gewapend beton weerstaan ze een directe inslag van 500-ponder bommen. De shelters staan ogenschijnlijk lukraak in het landschap. Dit is bewust gedaan zodat ze niet allemaal in één aanvalsrun gebombardeerd kunnen worden.

Een aantal shelters heeft tegenwoordig een nieuwe rol, bijvoorbeeld als werkruimte voor kunstenaars, als kantoor van Utrechts Landschap of als opslagruimte. Sommige zijn ook te huur voor allerlei activiteiten. Neem gerust eens contact op voor de mogelijkheden.

Shelter (foto: Utrechts Landschap/Peter de la Mar)

Shelter (foto: Utrechts Landschap/Peter de la Mar)

Shelter interieur (foto: André Russcher)