Stormpad Breeveen

Dwars door het omgewaaide bos in Breeveen loopt het Stormpad. Een houten trap leidt wandelaars naar een vlonderpad op anderhalve meter hoogte. Van bovenaf is de ‘mikado’ van omgevallen bomen en dode takken goed zichtbaar.

Ook als je niet in de gelegenheid bent om het Stormpad te lopen, kun je de ontwikkeling van het bosreservaat meebeleven. Boswachter Maarten neemt je mee over het pad en laat zien welke soorten zich nu al thuis voelen tussen de omgewaaide bomen en het dode hout.

Volg de ontwikkeling

Halverwege het Stormpad is een uitkijkplateau. We vragen wandelaars om daar een foto te nemen van het uitzicht en deze met ons te delen. Door de foto’s achter elkaar te zetten, ontstaat een video waarin de ontwikkeling en het herstel van het bosreservaat goed te zien is.

Bekijk de timelapse

Valwind: kans voor natuur

De valwind die op 18 juni 2021 over het dorp Leersum raasde, blies ook 16 hectare van het bos in Breeveen omver. Utrechts Landschap koos ervoor het omgewaaide bos te laten liggen om zo de natuur de kans te bieden zelf te herstellen.

Door de storm ontstond in één minuut het bosbeeld waar al jarenlang naartoe werd gewerkt: met open plekken, dood hout en ruimte voor verschillende soorten flora en fauna. De nieuwe generatie bomen en struiken staat nu in de startblokken. Berk, wilde lijsterbes en grove den schieten de grond uit. Reeën, dassen, vossen, hazelwormen, spechten en talloze insecten vinden hun plek in het natuurgebied.