Verbouwing koetshuis Beerschoten

In april 2022 is Utrechts Landschap gestart met de verbouwing van het paviljoen Beerschoten in De Bilt, het voormalige koetshuis waarin het informatiecentrum was gevestigd. Het koetshuis en omgeving is toe aan een flinke opknapbeurt. Met de verbouwing en aanpassingen zal in april 2023 de opening plaatsvinden van het geheel vernieuwde Bezoekerscentrum Koetshuis Beerschoten. Als bezoeker kun je er dan niet alleen terecht voor informatie over Landgoed Beerschoten, het Panbos en Landgoed Houdringe, maar ook voor een heerlijke lunch en de lekkerste koffie. En worden op de eerste verdieping twee prettige vergader- en expositieruimtes gerealiseerd. Met dit nieuwe, eigentijdse bezoekerscentrum verwacht Utrechts Landschap nog beter in contact te staan met het publiek. Ook de directe omgeving van het koetshuis maakt deel uit van het plan.

Het krijgt aan de buitenzijde een flinke opfrisbeurt. Binnen wordt het koetshuis verbouwd en ingericht tot een eigentijds bezoekerscentrum wat met de ondersteunende, professionele horeca uiteindelijk een samenhangend geheel vormt, inclusief vergader- en expositieruimte.

In de directe omgeving worden daarnaast de parkeerfaciliteiten, ook voor de fiets, verbeterd. Utrechts Landschap stimuleert bezoekers nadrukkelijk om met de fiets te komen. Vanaf het terras aan de achterzijde van het koetshuis kun je straks met een kop koffie genieten van de mooie beeldentuin van Jits Bakker die al eerder werd gerenoveerd. Aan de zijkant van het koetshuis wordt een natuurspeeltuin aangelegd.

Tijdelijke informatievoorziening

In verband met de verbouwing van het koetshuis is het informatiecentrum gesloten tot april 2023. Utrechts Landschap blijft echter ook deze periode graag in contact met bezoekers. Hiertoe zal regelmatig het mobiele ‘Bezoekerscentrum op Wielen’ geopend zijn, te vinden ter hoogte van het koetshuis.

Investering sinds 2014

Sinds 2014 is door Utrechts Landschap veel geïnvesteerd in de kwaliteit van landgoed Beerschoten in De Bilt. Diverse elementen van de historische parkaanleg zijn hersteld, wandelpaden zijn verbeterd en de akker floreert. Daarmee heeft Beerschoten ook haar grandeur teruggekregen als poort van de Stichtse Lustwarande. Met de verbouwing van het koetshuis en de directe omgeving is de ontwikkeling van het landgoed compleet.