Lentewandeling Beerschoten

Paviljoen Beerschoten

Beerschoten behoort tot de Stichtse Lustwarande: de unieke gordel van landgoederen en buitenplaatsen aan de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug. Deze lustwarande is rond 1850 ontstaan als vakantiegebied voor rijke kooplieden en bankiers uit Amsterdam en Utrecht. De letterlijke vertaling is Utrechts (Stichtse) plezier (lust) wandelgebied (warande).

Landgoed van Beerschoten is in de negentiende eeuw ontworpen in de Engelse landschapsstijl door tuinarchitect J.D. Zocher jr. Huize Beerschoten is in 1889 gebouwd in neorenaissance stijl.

Om Beerschoten een poort van de Lustwarande te laten zijn, is het gebied in 2014 opgeknapt waarbij het haar grandeur heeft teruggekregen. Zo is de Konijnenberg in oude glorie hersteld, maar met nieuwe materialen die het intensieve gebruik ook aankunnen. De heuvel met linde erbovenop is een historisch parkelement uit de 18de eeuw en aangelegd ter versiering waar diverse lanen samen komen. Vanaf een heuvel had je beter uitzicht en was het makkelijker jagen. De Konijnenberg is hersteld met stalen panelen en trappen zodat je er langs en overheen kan lopen zonder dat de heuvel te veel afslijt.

Landgoed Beerschoten heeft met zijn eeuwenoude beuken en eiken veel te vertellen. Ieder seizoen nemen onze gidsen je mee op pad, dit keer in de lente.

Praktische informatie

Datum

zondag 16 april 2023

van 14u00 tot 15u45

Startpunt

De natuurwandeling start bij het Bezoekerscentrum Paviljoen Beerschoten, De Holle Bilt 6 in De Bilt.

Eigen vervoer

Parkeren kan op het parkeerterrein bij het Bezoekerscentrum Paviljoen Beerschoten, De Holle Bilt 6 in De Bilt.

Kosten

Gratis

Reserveren

Reserveren is verplicht.

Duur

De wandeling duurt ruim 1,5 uur.

Toegankelijkheid

Niet geschikt voor bezoekers in een rolstoel.

Toilet niet aanwezig

Honden

Honden aan de lijn.

Let op

Het Bezoekerscentrum Paviljoen Beerschoten is wegens verbouwingswerkzaamheden tijdelijk gesloten.

Lentewandeling Beerschoten

Excursie