Tussen Amerongen en Rhenen ontmoeten twee grootheden elkaar: de Utrechtse Heuvelrug en de Nederrijn. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. De heuvelrug is al eeuwenlang hoog en droog. De rivier daarentegen is voortdurend in beweging, nat en onvoorspelbaar. Op de overgang van hoog naar laag staat bezoekerscentrum Tabaksschuur Amerongen.

Er is een kleine winkel en je kunt een kopje koffie en thee kopen bij onze vrijwilligers. Tabaksschuur Amerongen geeft ook informatie over het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en is een Toeristisch Overstap Punt (TOP). Het hoogste punt van de heuvelrug (69,2 meter) en het historische dorp Amerongen met kasteel en Tabaksteelt Museum liggen op loopafstand.

Stokroos tabaksschuur Amerongen

Praktische informatie

Openingstijden

Woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

Adres

Tabaksschuur Amerongen, Veenseweg 8, 3958 ET Amerongen. Parkeren bij Sportpark De Burgwal, adres Burgwal 2-4. Vanaf daar ca. 5 minuten lopen.

Toilet

Aanwezig, ook voor mindervaliden.

Bezoekerscentrum Tabaksschuur Amerongen

Bijzonder ontwerp

Het infocentrum zit in een monumentale houten tabaksschuur. Het centrum is als een rechthoekige doos in de oude schuur geschoven. In de muren en het plafond zitten op onverwachte plekken grote glazen ramen, waardoor je de rustieke houten omhulling overal ziet. Het heeft iets betoverends, zoals het licht tussen de dakpannen doorsijpelt. Het Bezoekerscentrum is ontworpen door VASD.

Meer weten over het Amerongse Bos?

Onze vrijwilligers


Mieke van Barneveld is medewerker bij het Bezoekerscentrum Tabaksschuur Amerongen:
Het werk als gastvrouw geeft mij veel voldoening. Zeker als je bezoekers tevreden kunt stellen met informatie over de omgeving en antwoorden op hun vragen. Het is altijd leuk om positieve reacties te ontvangen over ons bezoekerscentrum, zo prachtig gelegen tussen bos en bovenpolder.

Onze vrijwilligers


Paul Goudswaard is gids bij de wandelingen met als specialisatie cultuurhistorie en archeologie:
Vrijwilligerswerk als gids voor het Utrechts Landschap geeft mij veel voldoening. Niet alleen omdat ik bezig ben in de natuur, maar ook dat ik mijn kennis van natuur en cultuurhistorie kan delen met anderen. De altijd enthousiaste reacties en waardering van de deelnemers aan excursies motiveren mij om hiermee door te gaan.