Amerongse Bos
Naar aanleiding van incidenten met de wolf, roepen provincie en de gemeenten Leusden, Zeist, Woudenberg en de Utrechtse Heuvelrug inwoners en bezoekers op om zeer voorzichtig te zijn in het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug. Het advies is om niet met kleine kinderen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in genoemde gemeenten te bezoeken.
Een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug
Het Amerongse Bos is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Het ligt op de 69 meter hoge Amerongse Berg: het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Aan de rand van het bos liggen oude akkers met enkele gerestaureerde tabaksschuren. In een hiervan is een bezoekerscentrum van Utrechts Landschap gevestigd.
Struiken en kruiden
Het Amerongse Bos bestaat uit loof- en naaldbomen van verschillende leeftijden. De ondergroei is weelderig met struiken en kruiden. Op de grond ligt een flinke hoeveelheid dood hout. Vanwege de grote variatie en de vele oude, holle bomen vinden allerlei dieren en planten er een plekje. Op de bodem groeit onder andere blauwe bosbes en struikheide op de open plekjes. In de struiklaag zijn soorten als lijsterbes en vuilboom te vinden. Echte bosplanten zoals salomonszegel, dalkruid en eikvaren groeien vooral onder eiken die meer licht op de bodem toelaten dan beuken.
Beheer
Vanwege de grote hoeveelheid holle bomen is het Amerongse Bos een goed leef- en nestelgebied voor vleermuizen, eekhoorns, spechten en de boommarter. Utrechts Landschap sluit met zijn beheer zoveel mogelijk aan bij de natuurlijke processen: dood hout mag blijven liggen, insecten en ziektes worden niet bestreden en jonge bomen moeten zelf een plekje bevechten.
Amerongse Eng
Van oudsher legden mensen op de Utrechtse Heuvelrug hun akkers aan op de overgang van droge heuvelrug naar de natte en voedselrijke uiterwaarden. Zo’n akkercomplex heet een eng. Aan de zuidrand van het Amerongse Bos ligt de Amerongse Eng. Utrechts Landschap beheert deze historische akker zoals vroeger, met al het mooie bloeiende dat daar bij hoort. Tussen de akkerlanden staan een aantal gerestaureerde tabaksschuren. In een van deze historische tabaksschuren is een bezoekerscentrum van Utrechts Landschap gevestigd.
Onze vrijwilligers
Iwan van der Veer is coördinator van de bosploeg:
Het is heerlijk om samen met anderen in de natuur bezig te zijn. We werken als team op de mooiste plekken van de heuvelrug en voeren op verzoek van de boswachter allerlei beheerklussen uit. We hebben een gezellig, professioneel en enthousiast team. Dit alles motiveert mij om er elke woensdag weer tegenaan te gaan.