Amerongse Bos

Een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug
Het Amerongse Bos is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Het ligt op de 69 meter hoge Amerongse Berg: het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Aan de rand van het bos liggen oude akkers met enkele gerestaureerde tabaksschuren. In een hiervan is een infocentrum van Utrechts Landschap gevestigd.

Struiken en kruiden
Het Amerongse Bos bestaat uit loof- en naaldbomen van verschillende leeftijden. De ondergroei is weelderig met struiken en kruiden. Op de grond ligt een flinke hoeveelheid dood hout. Vanwege de grote variatie en de vele oude, holle bomen vinden allerlei dieren en planten er een plekje. Op de bodem groeit onder andere blauwe bosbes en struikheide op de open plekjes. In de struiklaag zijn soorten als lijsterbes en vuilboom te vinden. Echte bosplanten zoals salomonszegel, dalkruid en eikvaren groeien vooral onder eiken die meer licht op de bodem toelaten dan beuken.

Beheer en bezoekerscentrum
Vanwege de grote hoeveelheid holle bomen is het Amerongse Bos een goed leef- en nestelgebied voor vleermuizen, eekhoorns, spechten en de boommarter. Utrechts Landschap sluit met zijn beheer zoveel mogelijk aan bij de natuurlijke processen: dood hout mag blijven liggen, insecten en ziektes worden niet bestreden en jonge bomen moeten zelf een plekje bevechten.
Aan de zuidrand van het bos liggen oude bouwlanden met een aantal gerestaureerde tabaksschuren. In een van deze historische tabaksschuren is Informatiecentrum Tabaksschuur gevestigd.

Onze vrijwilligers
Hans van Eijkelenburg is gids op de Bosboemel in het Amerongse Bos:
“Ik vind het prachtig om mensen, die zelf niet meer in het bos kunnen wandelen, mee te nemen met de Bosboemel en te vertellen over de natuur die zij zien en op specifieke punten de mooie geschiedenis van ons dorp toe te lichten. Voor vele gasten wordt de rit van ruim 1½ uur zo een onvergetelijke belevenis”.