Avonturen van een moestuin in de winter

Peter Verburgt beheert de moestuin op landgoed Stoutenburg. Elk seizoen schrijft hij een blog over de tuin die langzaam getransformeerd wordt tot een landschappelijke perma-tuin, waar het zowel gaat om gezond voedsel, ecologie als een fijne omgeving voor mensen.

Ook in de winter is het belangrijk om de bodem goed te houden. Daarom zijn de bedden bedekt met blad, hooi of met stro en staan er groenbemesters zoals gele mosterd. Door de vorst slaan de groenbemesters neer en vermengen ze zich met de grond. Het is belangrijk dat de grond tijdens de winter bedekt blijft.

Warme winter
In de winter gaat het ook over snoeien. Fruitbomen bijvoorbeeld. Het is wel zaak om niet te veel te snoeien. Want snoeien betekent eigenlijk dat bomen en struiken in een soort stresstoestand gebracht worden, zodat ze heftig reageren en meer vruchten gaan dragen. We mesten ook nauwelijks in de tuin. Mest is een soort doping. Het best is om dit soort ingrepen te beperken.  

Er staan op dit moment wat wintergewassen zoals uien, knoflook en boerenkool. Voor de rest is het relatief rustig. Het is de tijd van hekjes repareren, de schuur bijhouden en een beetje nadenken over wat we het komende jaar gaan doen. Deze winter is behoorlijk warm. Je ziet de knoppen al in de bomen en struiken komen. Wanneer er nu nog strenge vorst volgt, dan kan dat schadelijk zijn.