Column: Bladblazen

Het zal niemand ontgaan zijn, het is volop herfst. Temperaturen dalen, zon, regen en stormachtige wind wisselen elkaar af. Moeder natuur zorgt voor een prachtig schouwspel als de bladeren aan de bomen verkleuren. Om de boom tegen uitdroging te beschermen vallen de bladeren uiteindelijk op de grond en gaat de boom in winterrust. Prachtig om te zien, zo’n bladerdek op de grond, en ook nuttig. Toch kiest Utrechts Landschap ervoor om op sommige plaatsen de bladblazer in te zetten. Dit stuit soms op onbegrip onder de bezoekers van de terreinen. De natuurorganisatie legt het graag uit.

Veiligheid
Om met name bewegwijzerde en officiële wandelpaden veilig begaanbaar te houden is het noodzakelijk om het blad te verwijderen. Als het blad zou blijven liggen ontstaat het risico dat wandelaars kunnen uitglijden, wanneer het bladerdek nat is. Ook worden eventuele oneffenheden in het pad niet opgemerkt. Binnen niet al te lange tijd zullen de bladeren verteren/verrotten, met kans op moddervorming. Dit is niet alleen onveilig, maar ook slecht voor de kwaliteit van het pad. Om modderige paden te ontwijken creëren bezoekers nieuwe paden. Dat gaat vaak ten koste van de beplanting en het aanzicht, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door het blad te verwijderen kunnen de paden beter drogen. Bladblazen als beheermaatregel voorkomt dat paden regelmatig hersteld moeten worden, dat scheelt dus ook nog eens aanzienlijk in de kosten voor onderhoud.

Blad blijft in de natuur
Utrechts Landschap zorgt ervoor dat het blad van bospaden in de bosvakken wordt geblazen. Op landgoederen en buitenplaatsen wordt het vrijgekomen blad zoveel mogelijk in borders verwerkt. Wanneer bladeren op het gazon blijven liggen zal het gras verstikken. Daar worden hoeveelheden blad verzameld en elders op het terrein in plant- en bosvakken verdeeld. Er wordt circulair gewerkt: het bladmateriaal gaat niet verloren. Waar mogelijk wordt met elektrische bladblazers gewerkt.

Nuttig
Bladeren in de natuur hebben een belangrijke waarde. Ze zorgen voor bedekking van de bodem, waardoor deze in de winter minder afkoelt en uitdroogt. Hiervan profiteert het bodemleven, zoals wormen en pissebedden, maar ook bacteriën. Onder een dik bladerdek vinden egels een fijne schuilplek voor hun winterslaap. Schimmels zorgen voor de afbraak van het blad, waardoor mineralen vrijkomen. Die dienen als voedsel voor bomen, struiken en planten. De (half-)verteerde bladlaag zorgt bovendien voor goede humus. Hierdoor krijgt de bodem meer structuur en zuurstof, wat weer gunstig is voor het bodemleven.