Koningsdag in de natuur

Het is de maand waarin we Koningsdag vieren. De dag dat onze koning samen met zijn familie traditiegetrouw een Nederlandse stad bezoekt. Met verslag hiervan op de Nederlandse televisie is dit topmarketing voor zo’n stad. Die kan zich dan optimaal presenteren op allerlei fronten. Zou zoiets ook niet mogelijk zijn voor de natuur? Enkel de koninklijke familie, wat kabinetsleden, ondergetekende en een cameraploeg. Dus zonder publiek, want dat zou een beetje teveel druk op de natuur geven.

Ik zou ons staatshoofd graag de schoonheid en de wonderen van de natuur willen tonen en zich laten verwonderen. Tegelijkertijd grijp ik natuurlijk de kans aan om te vertellen over de bedreigingen voor het voortbestaan van de biodiversiteit.

Wat de praktische kant betreft: onze koningin kan haar koningsblauwe mantel ten paleize laten. Voor haar nu geen outfit van modeontwerper Jan Taminiau, maar een stoere outfit van een goede outdoorwinkel. Ook de koning mag zijn koningsmantel (paddenstoel) thuislaten. Laat beiden maar opteren voor een reebruine of mosgroene waxjas. Vooral niet te veel opsmuk. Voor het complete plaatje kunnen een paar stoere laarzen, een verrekijker en een loep om de nek natuurlijk niet ontbreken. Een betere publiciteit voor de natuur is haast niet denkbaar!

Na de familie een warm welkom te hebben geheten gaan we op pad. Zou Willem-Alexander zich verbonden voelen met soorten als koningsvaren en koningskaars (plant)? Of heeft hij een voorkeur voor een krooneend (vogelsoort)? Het zal ‘m vast ontroeren dat er zoveel natuurschoon verbonden is met staatshoofden. Rond het koninginnenkruid (plant) gonst het van de insecten en zo waar, daar zien we ook een koninginnenpage (vlinder) vliegen. Een vlinder bijna nog mooier dan zijn eega. Hoe is het mogelijk! Daarna knielt het paar om het o zo kleine oranjesteeltje (mos) met de loep te aanschouwen.

Het bezoek eindigt onder een rozenpoort met een guirlande van heerlijk geurende oranjebloesem. De oranjetipjes (vlinder) blijven liever wat lager bij de grond vliegen, waar pinksterbloemen bloeien. Na afloop bied ik het koningspaar bij de vegetarische lunch onder andere prinsessenboontjes en appeltjes van oranje (sinaasappels) aan.

Jacqueline van Dam – boswachter publiek