Modderpaden

De regen valt met bakken uit de lucht, de temperatuur daalt en de wind is stormachtig. Soms zie ik gelukkig even de zon doorbreken. Het is onmiskenbaar herfst, de natuur maakt zich klaar voor de winterrust. Om de boom te beschermen tegen bevriezing en uitdroging vallen de bladeren van de boom. Ik kan intens genieten van het kleurenpalet van bladeren, zonlicht en paddenstoelen. Ik houd van alle seizoenen, maar van de herfst waarschijnlijk nèt ietsje meer.

Het stemt me positief dat er in de media steeds meer aandacht is om de bladeren in de tuin te laten liggen. Uiteraard niet op het gazon, want dat zou het gras verstikken. Het bladerdek, zo heeft de natuur het bedacht, is namelijk zeer functioneel. Het beschermt de bodem tegen uitdrogen en vorst. Tussen en onder het isolerende bladerdek leeft en overwintert allerlei klein gespuis. De kleine kruipertjes bewijzen hun nut als voedsel voor vogels. Behendig werpen de gevederde dieren tijdens hun jacht de bladeren op. Schimmels en bacteriën zorgen voor afbraak van het blad. Daardoor verbetert de structuur van de bodem en komen voedingsstoffen vrij voor planten, struiken en bomen. Meer zuurstof in de bodem betekent meer bodemleven en betere wortelontwikkeling.

En dan ineens klinkt het geluid van een bladblazer in het bos. Best raar toch? Dat vereist wat uitleg. Jij wil, net als ik, toch ook niet uitglijden over een nat pakket van aangekoekte bladeren? Of je enkel verzwikken simpelweg omdat je het door een baldadige hond gegraven gat in het pad niet kon zien? Bladblazen draagt bovendien bij aan het behoud van de kwaliteit van het pad. Wanneer boombladeren op het pad gaan verteren ontstaat moddervorming. Een pad herstellen is kostbaar. Voorkomen is beter dan genezen. En dan heb ik het nog niet eens over de verdere versnippering van de natuur. Om modderpaden en plassen te vermijden ontstaan nieuwe paden in het bos. Daarbij bestaat het risico dat planten en paddenstoelen worden vertrapt en, zeg nou zelf, het is ook geen fraai gezicht. Door de bladeren van enkel de hoofdpaden in de bosvakken te blazen blijft de natuurwaarde behouden. En raad eens wat? Egels overwinteren maar wat graag onder zo’n dik bladerpakket!

Jacqueline van Dam, Boswachter Utrechts Landschap