Column: Weekje natuur


Tijdens de herfstvakantie was ik even vrij. Met een beetje rommelen in huis en tuin, maar vooral veel naar buiten, heb ik mij prima vermaakt. Tijdens mijn wandelingen genoot ik volop van de herfst in al zijn schoonheid. Schoppend door het reeds gevallen blad, bewonderde ik het prachtig verkleurende loof dat nog wél aan de boom zat.

Onderweg kwam ik veel paddenstoelen tegen, daar kan ik niet aan voorbij gaan zonder te weten welke soort het is. Exemplaren waarvan ik niet zeker ben probeer ik te raden. Daarna check ik via de app ObsIdentify of ik het bij het rechte eind had. Hoewel de identificatie door de app niet altijd juist is, weet ik dan in ieder geval in welke richting ik moet denken.

In mijn vrije week was het ook ideaal weer om een fietstochtje te maken. De fietspaden onder de eiken lagen bezaaid met eikels. Terwijl ik met mijn fiets eroverheen reed hoorde ik ze knappen. Vogels, waaronder de vink, maken dankbaar gebruik van het door mij en vele andere fietsers achtergelaten ‘spoor van vernieling’. Nu hoeven ze immers niet zelf de eikels te kraken! Eikels vormen, net als andere (boom-)vruchten, belangrijk voedsel voor dieren. Ze moeten in deze periode ‘opvetten’ om zo de winter door te komen. Beroepshalve, maar ook in mijn vrije tijd, raad ik anderen aan om (tamme) kastanjes en paddenstoelen met rust te laten. Maak liever foto’s. Zo blijft het voedsel beschikbaar voor dieren en kunnen we er met z’n allen van blijven genieten.
Wat ik deze week ook weer heb ervaren is hoe leuk en interessant het is om deel te nemen aan publieksexcursies. Een heuse aanrader! Ervaren gidsen leren je van alles over natuur, natuurbeheer en cultuurhistorie. Vanzelfsprekend was er tijdens een Geopark-excursie ook aandacht voor geologie en geomorfologie en bij Vitens over waterwinning. Maar, misschien is het allergrootste voordeel toch wel dat je op plaatsen komt waar je normaal niet mag komen.

Je gaat het pas zien als je het doorhebt, zei Johan Cruijff ooit. En zo is het maar net: als je meer weet over de natuur, ga je deze ook meer waarderen. Dan is het niet langer een ‘decor’, maar dan zie je met je eigen ogen dat het niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk leeft.


Jacqueline van Dam, boswachter Publiek Utrechts Landschap