8. Commandobunker
Als er één plek in de provincie Utrecht moet worden genoemd waar je de Koude Oorlog nog kunt voelen, dan is dat misschien wel de voormalige vliegbasis Soesterberg. En als je op deze basis dan opnieuw moet kiezen, dan komt deze Commandobunker zeker in aanmerking.
Achter een loodzware, meer dan dertig centimeter dikke deur, vind je bunker 600. Dit is de Amerikaanse commandobunker tijdens de Koude Oorlog. Het indrukwekkende gebouw uit 1975 is bestand tegen alles dat de Russen in die tijd kunnen inzetten: chemische, biologische en zelfs nucleaire wapens.
In het geval van een aanval kunnen hier circa 65 personen verblijven. Het commandocentrum kan drie tot vier weken blijven opereren, onafhankelijk van de buitenwereld. Contact ‘met buiten’ verloopt via een landline, radio en radar.
Misschien een interessante vraag voor onderweg: zou jij het volhouden om drie tot vier weken afgezonderd te zijn van daglicht en buitenlucht, in de wetenschap dat buiten een atoombom is gevallen en je geen idee hebt hoe het je dierbaren vergaat?
Commandobunker (foto: Utrechts Landschap/Peter de la Mar)
Centrale balie in de commandobunker (foto: Utrechts Landschap/Peter de la Mar)
Briefing room in de commandobunker (foto: André Russcher)