Broekzijdse Molen vanaf andere kant water
Raam met luiken Broekzijdse Molen
molenaar Broekzijdse Molen

Riet wuift langs de oevers van het Gein. In een stil, oer-Hollands landschap onder de rook van Amsterdam staat de Broekzijdse Molen. De stevige molen heeft enorme wieken, een groot kruirad en dikke staartbalken. Het is de oudste molen in de provincie Utrecht.

datering op kap Broekzijdse Molen

Molenbezoek

Openingstijden

De molen is bewoond en niet te bezoeken.

Adres

Gein Noord 41, Abcoude

binnenwerk Broekzijdse Molen

Droge voeten

Poldermolens malen water uit de polder en zorgden eeuwenlang voor droge voeten. Vanaf ongeveer 1100 werden in het westen van de provincie Utrecht de woeste veengronden ontgonnen. Er werden sloten en weteringen gegraven om het overtollige water af te voeren naar veenriviertjes.

Vanaf ongeveer 1500 was de bodem door inklinking zo gedaald, dat een natuurlijke afwatering steeds moeilijker werd. Het water moest omhoog gebracht worden: van de polder naar de hoger gelegen boezem. De poldermolens brachten uitkomst: met een scheprad of vijzel maalden ze het water omhoog. Zonder molens zouden de polders al vele eeuwen geleden weer onder water zijn gelopen.

Historie Broekzijdse Molen

De Broekzijdse Molen is de oudste molen in de provincie Utrecht. Bij de bouw in 1641 was het buitenkruien bij poldermolens in deze regio nog niet zo gangbaar en werd de molen voorzien van een binnenkruiwerk. Tegenwoordig heeft de molen een staartwerk met kruirad waarmee de molen op de wind kan worden gekruid.

Tot 1976 heeft de molen samen met een motorhulpgemaal de Broekzijdse Polder (317 ha) bemalen. In 2009 heeft Utrechts Landschap de molen gerestaureerd. De kap en het kruiwerk zijn hersteld, er zijn nieuwe schoren en een nieuwe staart aan de molen gehangen en in 2011 is het scheprad verlaagd. Sindsdien kan de molen weer doen waarvoor hij is gebouwd: water malen!

Molen stilgezet

Eind 2021 bleek uit onderzoek dat de lasnaden van de wiekenroeden niet dik genoeg waren. Omwille van de veiligheid is de molen stilgezet. Op dit moment werkt Utrechts Landschap aan een herstelplan voor de molen.

Bouwjaar en type molen

1641 – achtkante bovenkruier