Garstenmolen aan overkant water
molenaar bij Garstenmolen
Vijzel Garstenmolen

De Garstenmolen ligt direct aan de rivier de Vecht en bemaalde tot 1960 de Garstenpolder. De molen heeft geen scheprad, maar een vijzel waarmee het water wordt opgevoerd.

Binnenwerk Garstenmolen

Molenbezoek

Openingstijden

Als de groene vlag wappert (meestal op woensdag) en op afspraak.

Adres

Vreelandseweg 11, Nigtevecht

Garstenmolen buiten

Droge voeten

Poldermolens malen water uit de polder en zorgden eeuwenlang voor droge voeten. Vanaf ongeveer 1100 werden in het westen van de provincie Utrecht de woeste veengronden ontgonnen. Er werden sloten en weteringen gegraven om het overtollige water af te voeren naar veenriviertjes.

Vanaf ongeveer 1500 was de bodem door inklinking zo gedaald, dat een natuurlijke afwatering steeds moeilijker werd. Het water moest omhoog gebracht worden: van de polder naar de hoger gelegen boezem. De poldermolens brachten uitkomst: met een scheprad of vijzel maalden ze het water omhoog. Zonder molens zouden de polders al vele eeuwen geleden weer onder water zijn gelopen.

Historie Garstenmolen

De Garstenmolen is in 1876 gebouwd op de plaats van een eerdere molen, die was afgebrand. Tot 1960 bemaalde de molen de 306 hectare grote Garstenpolder. Toen de molen buiten bedrijf raakte, werd er een woning in getimmerd en ging het gaande werk verloren. In 2006-2007 is de molen grondig gerestaureerd. De molen kreeg een verlengde vijzel en kon weer malen. Het waterschap deed sindsdien bij veel neerslag een beroep op de vrijwillige molenaars.

Naast de molen staat een elektrisch gemaal met machinistenwoning uit 1951. Dit gemaal is in 2003 vervangen door een nieuw gemaal nabij het Amsterdam-Rijnkanaal.

Molen stilgezet

Eind 2021 bleek uit onderzoek dat de lasnaden van de wiekenroeden niet dik genoeg waren. Omwille van de veiligheid is de molen stilgezet. Op dit moment werkt Utrechts Landschap aan een herstelplan voor de molen.

Bouwjaar en type molen

1876 – achtkante bovenkruier