Word Beschermer
Header afbeelding

Kockengense Molen

Kockengense Molen

Bouwjaar 1653/1726
Type wipwatermolen
Functie poldermolen
Molenaar Martien van Balgooi, Arie Verhoeff
Adres Wagendijk 15, Kockengen.
Open zaterdag 11.00 - 16.00 uur

Deze schepradmolen heeft tot ongeveer 1960 de 341 hectare grote polder Kockengen bemalen. Sinds 1962 gebeurt dit met een elektrisch gemaal. De molen functioneert tegenwoordig als reservegemaal.

Het landschap in deze omgeving is ontstaan na het jaar 1000, toen kolonisten de veenwildernis introkken en ontgonnen. De naam Kockengen is afgeleid van Cockagne dat Luilekkerland betekent. Voor de molenaar en zijn gezin was het allesbehalve een Luilekkerland. Het beroep was zwaar en verdiende slecht. Oorspronkelijk woonde men met zijn allen in ondertoren van de molen. Pas aan het eind van de negentiende eeuw werd er naast de molen een huisje gebouwd.

De eerste vermelding van deze molen is in 1653, vandaar dat dat jaartal aangehouden wordt als bouwjaar. Het jaartal 1726 wijst op het jaar waarin het bovenhuis vervangen is. In 2012 is de molen ingrijpend gerestaureerd. De fundering is vernieuwd en het scheprad is verlaagd. Ook het rietdek is vervangen, de potroeden zijn gerestaureerd en de molen is geschilderd.