Word Beschermer

Molen van de Polder Buitenweg

Molen van de Polder Buitenweg

Bouwjaar

1830

De molen is in 2016 door brand verwoest. In 2017 heeft Utrechts Landschap de molen in oude staat hersteld. 

Type wipwatermolen
Functie poldermolen
Molenaar Arie Harkes (eerste molenaar), Daan Ottevanger
Adres Oostwaard 2, Oud-Zuilen
Open zaterdag 10.00 – 17.00 uur

De Molen van de Polder Buitenweg is de kleinste van de provincie Utrecht. Ernaast staat de Molen van de Polder Westbroek, de grootste van de provincie. Samen vormen ze een opvallende verschijning langs de Zuilense Ring.

De Molen van de Polder Buitenweg is in 1830 gebouwd en verving een aantal nog kleinere boerenmolentjes. Het bovenhuis van de molen is in 1931 rood geschilderd. Deze kleur kom je vaak tegen op wipmolens in het Rijnland, maar niet in Utrecht, waar kleuren als groen en zwart gangbaar zijn. In 1932 werd het waterrad vervangen door een verticale schroefpomp die ook door een elektromotor kon worden aangedreven, handig bij windstil weer. De wieken kregen een speciaal profiel dat een hoger rendement oplevert: de zogeheten fokwieken.

De Molen van de Polder Buitenweg is een wipmolen. De molenaar moet het wiekenkruis en het rode bovenhuis in zijn geheel op de wind zetten om te kunnen draaien en malen. De molen maalt zo het polderwater naar de hoger gelegen boezem. Tussen de Molen van de Polder Buitenweg en de Molen van de Polder Westbroek ligt een monumentaal sluizencomplex. 

Foto's