Westeveense Molen buiten
Binnenwerk Westveense Molen
scheprad Westveense Molen

De Westveense Molen ligt aan de Kromme Mijdrecht, vlakbij de Nieuwkoopse Plassen. Een prachtige omgeving om te fietsen. De poldermolen draait en maalt regelmatig op zaterdag en is dan te bezoeken. Met de fiets is hij goed bereikbaar: er loopt een mooie route langs.

molenaar Westveense Molen

Molenbezoek

Openingstijden

Regelmatig op zaterdag

Adres

Westveense Kade 6, Woerdense Verlaat
De molen is te bereiken via de Uitweg. Bij nummer 18 over de brug en nog 900 meter doorrijden.

scheprad Westveense Molen

Droge voeten

Poldermolens malen water uit de polder en zorgden eeuwenlang voor droge voeten. Vanaf ongeveer 1100 werden in het westen van de provincie Utrecht de woeste veengronden ontgonnen. Er werden sloten en weteringen gegraven om het overtollige water af te voeren naar veenriviertjes.

Vanaf ongeveer 1500 was de bodem door inklinking zo gedaald, dat een natuurlijke afwatering steeds moeilijker werd. Het water moest omhoog gebracht worden: van de polder naar de hoger gelegen boezem. De poldermolens brachten uitkomst: met een scheprad of vijzel maalden ze het water omhoog. Zonder molens zouden de polders al vele eeuwen geleden weer onder water zijn gelopen.

Historie Westveense MOlen

De Westveense Molen is een poldermolen. Een voorganger van de molen is zeer waarschijnlijk in 1672 door de Fransen in de as gelegd. Daarna is de molen herbouwd en heeft hij nog bijna 300 jaar de 108 hectare grote Westveense Polder bemalen. Door een grenscorrectie ligt de molen sinds 1989 officieel in de provincie Zuid-Holland.

Wipmolen

De Westveense Molen is een wipmolen met een piramidevormige ondertoren waarop een bovenhuis staat. De molenaar moet dat bovenhuis, inclusief het wiekenkruis, in zijn geheel op de wind zetten (kruien). In 1924 heeft men het scheprad voorzien van gebogen bladen. Hierdoor kreeg de molen een hoger rendement.

 

Restauratie

In 2009 is de Westveense Molen ingrijpend gerestaureerd. De scheefgezakte molen is rechtgezet, de koker is hersteld en het scheprad is verlaagd. Sindsdien kan de molen weer malen. In 2021 is de molen voorzien van nieuwe buitenroeden en nieuwe fokken. Ook de penbalk en daklijst zijn toen gerepareerd en de kap is opnieuw bedekt.

Bouwjaar en type molen

1676 en 1837 – wipwatermolen